Društvo Vesti Zrenjanin

Bliži se kraju dvogodišnji projekat “Zajednički otisak” namenjen mladima

zajednički otisak

Krajem decembra završava se dvogodišnji projekat „Zajednički otisak – Volonteri i zajednice bez granica” neprofitne organizacije “Kathaz” iz Segedina i “Pro Porta fondacije” iz Zrenjanina. Projekat u vrednosti od 90.438 evra ostvaren je putem sufinansiranja preko programa saradnje Mađarske i Srbije „Interreg – IPA CBC“.

 

Projekat je za osnovni cilj imao integraciju mladih u društvenu zajednicu i pospešivanje dobrovoljnosti kod omladine. Generaciju u razvoju s obe strane granice dotiču gotovo isti problemi. U pitanju su smanjenje motivacije za pripadnost zajednici, nedostatak delovanja ili činjenja u tom cilju, odnosno nedostatak prihvatanja dobrovoljnih aktivnosti. Ti nedostaci dovode do novih problema, kao što je, između ostalog, neprihvatanje odgovornosti, što, opet, može da prouzrokuje lične i društvene štetne posledice. Partneri u projektu su prepoznali ove probleme i deluju na njih i kroz svoje dnevne aktivnosti. Stoga projekat i saradnja u okviru njega predstavljaju nastavak dosadašnjih delovanja.

 

– Ne treba da čudi što su oba partnera, u stvari, crkvene institucije. I crkva je deo ovog sveta, ima obavezu da brine o ljudima, da prepozna izazove. Crkva na svet gleda kao na zajednicu raznih zajednica, a konkretno u ovom projektu mi smo videli kako možemo da pomognemo mladima – rekao je župnik iz Segedina i upravnik neprofitne organizacije „Kathaz“ Lajoš Konde.

 

Tokom dve godine ostvareno je pedeset raznih programa i sa jedne i sa druge strane granice. Bilo je zajedničkih, ali i zasebnih aktivnosti.

 

– Mnoge od tih aktivnosti ne bismo mogli sami da organizujemo. Ne bismo mogli da dovedemo kvalitetne predavače koji su našim devojkama pričali o raznim temama koje ih interesuju – rekla je direktorka Doma za devojke „Karolina Satmari“ u Zrenjaninu Juliana Koncz.

 

zajednički otisak

 

Brojne aktivnosti u okviru projekta “Zajednički otisak”

 

Treninzi i obuke, učešće u radu raznih klubova, radionica, zajedničke edukacije, biciklističke ture, samo su neke od ostvarenih aktivnosti. Deo njih sigurno će opstati i u budućnosti, potvrdila je koordinatorka projekta Marija Palkovič.

 

– Kroz edukaciju i motivaciju trudili smo se da pružimo znanja i veštine neophodne mladim ljudima u našoj organizaciji kako bi bili spremni da nastave aktivnosti koje smo započeli i da ih razvijaju u skladu sa promenama koje život može doneti – ističe Palkovič.

 

Autori projekta veruju da je to jedini način očuvanja osnovnih vrednosti i zajednica, kako stoji i u saopštenju sa završne konferencije na kojoj je i menadžer projekta Gergelj Barnabaš potvrdio da je istaknuti cilj u potpunosti ispunjen.

 

Pored fonda Evropske unije, ostvarivanje projekta „Zajednički otisak“ delom je pomogao i Pokrajinski sekretarijat za finansije.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM