Društvo Vesti Zrenjanin

Prošle godine u gradu manji broj prijava nasilja u porodici

broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici
Foto: Pexels

Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu objavio je da je u toku prošle godine u Vojvodini evidentirano ukupno 5.916 prijava nasilja u porodici i partnerskim odnosima. To je za 989 manje u odnosu na 2019. godinu.

 

Kako se navodi, na značajno manji broj prijava u 2020. u najvećoj meri je uticalo smanjenje broja evidentiranih prijava u Centru za socijalni rad Novi Sad.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ubrzajte rešavanje problema: Medijacijom do poštovanja ljudskih prava

 

Kada je reč o srednjem Banatu, u Zrenjaninu je prošle godine evidentirano ukupno 507 prijava nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Godinu dana ranije prijavljena su 632 slučaja.

 

U opštini Žitište 2020. je evidentirana 61 prijava, a 2019. bilo je 17 prijava više. Pad broja prijavljenih slučajeva porodičnog naselja zabeležen je i u opštini Novi Bečej, gde su prošle godine bila evidentirana 43 slučaja, a 2019. godine 59 slučajeva.

 

Jedino se u opštinama Sečanj i Nova Crnja beleži blagi rast slučajeva porodičnog nasilja. U sečanjskoj opštini ih je prošle godine bilo 35, a pretprošle 33. U opštini Nova Crnja zabeležena su tri slučaja više, pa ih je tako 2020. bilo 42, a pretprošle godine 39.

 

Posmatrajući po mesecima, najviše slučajeva nasilja u porodici i partnerskim odnosima u Zrenjaninu prijavljeno je tokom maja (57) i juna (56), a najmanje u septembru (19).

 

Kod 74 odsto maloletnih žrtava roditelji počinioci nasilja u porodici

 

Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu je, sumirajući podatake za celu Vojvodinu, zaključio da je u 63 odsto prijava žrtva odrasla osoba, starosti između 26 i 64 godine. U 13 odsto slučajeva žrtva nasilja je dete do 17 godina. U strukturi ukupnog broja prijava 72 odsto žrtava je ženskog pola.

 

Kada je reč o oblicima nasilja, u najvećem broju slučajeva prijavljeno je psihičko nasilje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Posle jednodnevne pauze nastavljena vakcinacija građana (Foto)

 

Kod 74 odsto maloletnih žrtava roditelji su počinioci nasilja. Kod 59 odsto punoletnih žrtava nasilnici su sadašnji ili bivši bračni ili vanbračni partner.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.