Društvo Vesti Zrenjanin

Ubrzajte rešavanje problema: Medijacijom do poštovanja ljudskih prava

rešavanje problema medijacijom
Violeta Stamenković

U Srbiji je u decembru 2020. godine obeležen Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj dan se obeležava od 1950. godine, kada je zvanično proglašen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

 

– Pandemija virusa korona ne sme biti razlog da zaboravimo da budemo, pre svega, ljudi. Mobing je disbalans u međuljudskim odnosima i često se dešava na poslu i u radnoj sredini. Cilj mobinga je ugrožavanje ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije sa radnog mesta – kaže za portal zrenjaninski.com diplomirana pravnica Violeta Stamenković.

 

Medijacija u rešavanju radnih sporova može imati značajan uticaj na prevazilaženje nastalih problema.

 

Pored mobinga i otkaza ugovora o radu, najčešći problem iz radnog odnosa zaposlenog su neisplaćena novčana potraživanja ostvarena iz radnog odnosa. Prema Zakonu o radu, sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od tri godine od dana nastanka obaveze. O zastarelosti potraživanja sud ne vodi računa po službenoj dužnosti već po prigovoru stranke.

 

Ubrzajte rešavanje svojih problema medijacijom

 

Posredovanjem između poslodavca i zaposlenog putem medijacije može se uspešno prevazići sukob, bez nanošenja štete i ugrožavanja materijalnog položaja samog zaposlenog. I poslodavci su na dobitku, ne izlažu firmu velikim sudskim troškovima, jer će poverljivim, hitnim, jeftinijim sporazumom doći do prihvatljivog rešenja problema za 60 dana.

 

S tim u vezi, u narednom periodu će biti organizovane dve online obuke, i to:

 

– Online obuka za medijatore – mart 2021. godine, realizator online obuke je državna ustanova – Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

 

– Online obuka o mobingu, koja će biti održana 17. i 18. februara. U pitanju je obuka koja omogućava da zaposleni spozna disciplinsku, prekršajnu i krivično – pravnu dimenziju odgovornosti.

 

Autori ovih online obuka su:

 

Prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, specijalista medicinske psihologije, licencirana medijatorka, Fakultet političkih nauka u Beogradu,

 

Dr Vera Despotović, socijalna radnica, porodična i psihodrama terapeutkinja i specijalista medijacije, Fakultet za medije i komunikaciju,

 

Vladan Jovanović, diplomirani pravnik i specijalista porodične medijacije.

 

Obuke su dvostruko sertifikovane (akreditovane) i u Ministarstvu pravde Republike Srbije i u sistemu socijalne zaštite.

 

Ako želite da postanete medijator i posredujete u vansudskim sporazumima, možete se obratiti na telefon 063 445 800 ili na mejl reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

 

Ovlašćeno lice od strane Fakulteta političkih nauka u Beogradu i JP „Službeni glasnik“ Republike Srbije je Violeta Stamenković, diplomirana pravnica.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.