Društvo Vesti Zrenjanin

Profesorka španskog jezika Anela Milin boravila u Barseloni na stručnom usavršavanju

anela milin

Profesorka španskog jezika u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina Anela Milin, zajedno sa koleginicama iz Udruženja profesora španskog jezika Srbije Marinom Milovanović, Natašom Petronijević, Vanjom Rakočević i Milenom Radovanović, sredinom ovog meseca je bila na stručnom usavršavanju u Barseloni. Ono je organizovano u okviru projekta „Španski bez ograničenja“.

 

Profesorke su, zahvaljujući projektu u okviru Erasmus+ programa, imale priliku da završe novi kurs. Obuci je prisustvovalo ukupno 30 nastavnika defektologa iz cele Evrope.

 

PROČITAJTE JOŠ: Trka za viši cilj: Levi9 IT i Zrenjaninski maraton podržali NURDOR

 

– Analizirajući potrebe nastavnika, članova našeg udruženja, došli smo do zaključka da veliki broj nas radi sa decom koja su uključena u inkluzivni program i da smo prilično prepušteni sami sebi kada je u pitanju taj program, dinamika rada i slično. Konkretno, nastavnici jezika rade sa decom u inkluziji i nisu obučeni kako da pripreme i adaptiraju materijal. Pa čak i da razumeju potrebe tih đaka. Na osnovu toga je i nastao naš projekat – objašnjava Anela Milin.

 

anela milin

 

Na kursu date jasne smernice

 

Na kursu, koji je obuhvatao obuku i jasne smernice kada se radi o nastavi španskog jezika za decu sa posebnim potrebama ili smetnjama u učenju, polaznici su imali priliku da se detaljno upoznaju sa disleksijom, diskalkulijom, disgrafijom, dispraksijom i poremećajem pažnje i hiperaktivnošću, kao i sa pojedinim situacijama iz spektra autizma.

 

– Kao rezultat ovog projekta, za nastavnike u Srbiji će biti organizovane radionice koje će se baviti ovom temom. Na primer, biće im sugerisano da pri radu sa decom sa disleksijom koriste određeni font slova, boje, igre, vizuelne sadržaje. Zatim, da detetu koje ima ADHD daju prostor za kretanje po učionici, ili da učenicima sa autizmom nikako ne puštaju jake zvukove. Na sajtu udruženja će se naći prezentacije i materijali koji će im olakšati sam rad – navodi Milin.

 

Na samom kursu u Španiji, koji je spajao teoriju i praksu, radionice i vežbe, profesori su razgovarali i iznosili svoja iskustva u vezi sa inkluzijom, načinom rada, pripremama, poteškoćama… Složili su se da je ovakvo povezivanje profesora istih ili sličnih interesovanja veoma značajno. Ono dovodi do uvođenja novina i poboljšanja obrazovnog sistema.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Naše udruženje je odlučilo da sprovede ovakav projekat. On će, pored samog putovanja koje predstavlja jedno nezaboravno iskustvo, kao rezultat imati niz radionica i dodatne materijale i prezentacije na sajtu udruženja. Na taj način će svi zainteresovani, kao i profesori španskog jezika koji rade sa učenicima koji su na inkluziji, moći da dođu do informacija koje bi im olakšale rad – zaključuje profesorka španskog jezika Anela Milin.

 

anela milin

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak