Društvo Vesti Zrenjanin

Problem čistih ruku u doba borbe protiv virusa korona

higijena u doba virusa korona
Foto: Pixabay

Prva mera opreza i borbe protiv virusa korona jeste pranje ruku. Međutim, često pranje i dezinfekcija doprinose isušivanju kože, što takođe nije dobro, posebno ako su ruke ispucale, upaljene ili preterano suve.

 

Koža, kao i drugi organi kod čoveka, reaguje na promene koje joj se dešavaju. Pojačana higijena ruku zajedno sa upotrebom sapuna ili drugog hemijskog sredstva oštećuje prirodnu barijeru kože te je ona primorana da reaguje.

 

Oštećena koža, iako čista, takođe nije dobra prepreka infekciji, i zato je neophodno voditi računa o koži ruku.

 

Pravilno osušite ruke

 

Adekvatna dezinfekcija ruku podrazumeva temeljno pranje i temeljno sušenje ruku. I sušenje je korak koji utiče na smanjenje prenošenja i daljeg širenja virusa, zato što se bakterije mnogo lakše zadržavaju na koji koja je vlažna.

 

Možda je zato najbolje ruke brisati papirnim ubrusima. Peškiri vrlo brzo postanu vlažni što se ruke češće peru, pa se savetuje da se češće menjaju.

 

Napomena: vlažne ruke nikako ne brisati o odeću, jer to znači samo jedno – prljanje tek opranih ruku.

 

Vreme je za kremu za ruke

 

Nekima je upotreba kreme za ruke svakodnevni ritual, međutim, nekima je ovo trenutak kada će morati da otpočnu sa ovim vidom nege.

 

Nakon pranja ili dezinfikovanja ruku, naročito ako boravite kod kuće (što je i preporučljivo), važno je naneti deblji sloj kreme. To je potrebno kako bi se umirila suva područja na šakama, kako bi se izbegla mogućnost iritacije, i ujedno, negovala koža.

 

Umesto kreme mogu poslužiti i maslinovo ulje ili vazelin.

 

I rukavice su potencijalna opasnost za kožu na rukama

 

One štite od izlaganja virusima, bakterijama ili agresivnijih proizvoda za čišćenje, međutim, mogu da naruše stanje kože na rukama.

 

Treba napomenuti da rukavice za jednokratnu upotrebu ne treba dugo nositi. Stanje kože se može pogoršati zato što znoj koji se zadržava u rukavicama smeta koži i može da izazove iritaciju.

 

Mogu se javiti i ozbiljniji problemi

 

Tu spadaju upaljene i bolne ruke, pojava jakog svraba ili natečenost. Ukoliko se uz kućnu negu ovi problemi ne smire, neophodno je potražiti dermatologa koji će utvrditi uzrok jake iritacije.

 

Aleksandra Idvorjan

 

Pročitajte još: Poslednjih dana internetom kruže lažne vesti o epidemiji virusa korona

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM