Društvo Vesti Zrenjanin

Poslednjih dana internetom kruže lažne vesti o epidemiji virusa korona

virus korona
Foto: Pixabay

Ono sa čim se susrećemo iz dana u dan jesu: sve veći broj zaraženih virusom korona i sve veći broj lažnih vesti o njemu. Nažalost, po internetu je sve više informacija o virusu koje su, istovremeno i netačne i štetne. Na taj način odmažu u borbi za javno zdravlje i očuvanje mentalne higijene građana.

 

Istina, u vreme epidemije virusa korona, nemoguće je izbeći panične reakcije uplašenih ljudi. Međutim, izlišno je napominjati koliko je važno sačuvati pribranost.

 

Ako bismo pošli od priča o nestašicama pojedinih namirnica ili artikala, bilo bi vrlo lako objasniti sve veće gužve po prodavnicama koje se ionako poslednjih nedelja svojski trude da održe balans između ponude i potražnje. A u prethodnih nekoliko dana dosta toga smo čuli na tu temu.

 

Međutim, od velikog je značaja podsetiti da je oprez jedna od ključnih stvari na koju se treba fokusirati u ovom trenutku. Zato je nužno biti pažljiv u prihvatanju informacija sa kojima se svakodnevno susrećemo, jer one ne moraju biti pouzdane čak ni kada dolaze od osoba kojima verujemo.

 

Pročitajte još: Ministarstvo zdravlja saopštilo najnovije podatke o broju zaraženih

 

Budući da trenutno svi prolazimo kroz težak period, neistine mogu do nas da stignu i onda kada ne postoji loša namera – napetost i zabrinutost često utiču na pogrešno razumevanje informacije koja se, potom, širi dalje, u onom obliku u kom nije ni nastala.

 

Zato apelujemo na građane da budu pažljivi u tumačenju vesti koje stižu do njih. Neophodno ih je pažljivo primiti i porazmisliti o logičkoj osnovi za njihovu (ne)istinitost.

 

virus korona
Foto: Pixabay

 

Izvor je ključan

 

Dakle, anonimni izvori nisu relevantni izvori. Tu spadaju i informacije koje stižu od neimenovanih stručnjaka, institucija, ali i onih koje dolaze od „bratovog brata koji radi tamo i tamo“ i sestre sa „Infektivnog odeljenja“.

 

Informacije koje imaju veći kredibilitet su one u kojima se navode izvor i poreklo, a neretko postoji i link koji vodi do daljih i podrobnijih informacija.

 

Tvrdnje o čudesnom leku za korona virus nisu pouzdane

 

Činjenica da se i druge zemlje u ovom času bore sa ovom epidemijom potvrđuje da je reč o vrlo složenom problemu kojem nije lako stati na put. Zato priče o čudesnom, a svima dostupnom leku, treba uzimati sa velikom rezervom.

 

Kome treba verovati?

 

Možda je najbolje krenuti od zvaničnih institucija – i medijskih i zdravstvenih. Mislimo, naravno, na one koji imaju kredibilitet. Nepogrešivost ne postoji, ali je važno poverenje pokloniti onima koji ne prilaze laički problemu sa kojim se borimo.

 

Proverite informacije koje dobijate

 

Ono što stigne kao vest, važno je proveriti na više mesta. Uzmite sve s rezervom, kako bi se smanjila opasnost od širenja i lažnih vesti i panike.

 

Aleksandra Idvorjan

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM