Društvo Vesti Zrenjanin

Porodica Pivnički je iz Novog Bečeja, a stigla je i do Bele kuće!

milica pivnički

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović svečano su uručili titulu Viteza svetosavskog pacifizma Mili Malruni, odnosno Milici Pivnički.

 

Njoj je ovo priznanje uručeno zbog ogromnih zasluga u promociji Srbije u inostranstvu i razvijanju srpsko – kanadskog prijateljstva.

 

Porodica Pivnički je poreklom iz Novog Bečeja. Pivnički su se 1958. godine iselili u Kanadu, nastavivši da čuvaju srpski identitet i tradiciju u toj dalekoj zemlji. Otac Mile Malruni Pivnički, odnosno dr Dimitrije Pivnički, završio je svoje studije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. I nakon odlaska u Kanadu, dr Pivnički nije zaboravio Srbiju. Nastavio je da čuva srpski identitet i duhovnost, pružajući nesebičnu podršku mladim talentovanim ljudima u rasejanju. I danas Fondacija dr Dimitrija Pivničkog, sa sedištem u Montrealu, nastavlja da podržava mlade naučnike u oblasti neurologije.

 

Njegova ćerka Mila – Milica Pivnički udala se 1973. godine za sposobnog i prodornog Kanađanina irskog porekla Brajana Malrunija. Sa njim je, kroz decenije zajedničkog života ispunjenog ljubavlju i uzajamnim poštovanjem, stvorila znamenitu i uglednu porodicu. Njihova deca, kojih je ukupno četvoro, danas su veoma visoko etablirana u kanadskom društvu. Ćerka Karolina nastavila je stopama roditelja, tako što je već postigla ozbiljne uspehe na javnoj sceni Kanade. Ona je, naime, ministarka transporta i ministarka zadužena za frankofoniju u Vladi Ontarija, dok je sin Ben proslavljeni novinar na jednoj od kanadskih televizija.

 

Milica Pivnički – bivša prva dama Kanade

 

Mila – Milica Pivnički, bivša prva dama Kanade i njen suprug Brajan, 18. premijer te zemlje, bili su i ostali u žiži interesovanja visokih političkih i društvenih krugova od uticaja, a zbog bliskih veza sa Belom kućom i Bakingemskom palatom, kao i ugleda koji uživaju, s pravom nose epitet kultne porodice u Kanadi.

 

Od poslednje posete Milice Mile (Pivnički) Malruni svojoj otadžbini proteklo je 35 godina. Ali ni ona, niti njena porodica nisu zaboravili Srbiju i Srbe tokom tog perioda.

 

– Porodica Pivnički primer je onoga kako bi dijaspora trebala da se ophodi prema matici. Izrazo bih zadovoljstvo zbog toga što je Opština Novi Bečej omogućila izdavanje knjige o ulozi porodice Pivnički u istoriji Novog Bečeja. Knjiga „Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja“ je od velikog značaja za očuvanje srpskog identiteta, kulture i tradicije, kao i običaja predaka, ne samo za Srbe u Kanadi, već i za naše iseljenike širom sveta – kazao je Ivica Dačić.

 

Pročitajte još: Privrednik Borislav Umićević izabran za predsednika udruženja „Koreni“

 

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova sledeći susret je zakazao već za iduću godinu, povodom otvaranja Muzeja srpske dijaspore u Spomen kući Pivničkih u Novom Bečeju. Kako je najavljeno, u tom Muzeju će centralno mesto imati Salon Pivničkih u kome su se okupljali i družili velikani koji su večno zadužili Srbiju svojim delima, poput Mihajla Pupina, Branislava Nušića i Laze Kostića.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz