Društvo Vesti Zrenjanin

Pomoć porodicama sa više dece, nezaposlenim majkama i parovima

predrag vuletić
Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio mere populacione politike koje realizuje Pokrajinska vlada.

 

Pokrajinski sekretar je tom prilikom izneo zvanične podatke Republičkog zavoda za statistiku iz popisne 2011. godine i nekoliko međupopisnih godina. Iz njih je uočljivo da se broj stanovnika u Vojvodini smanjuje sa konstantim prirodnim priraštajem od minus 5,5 promila. Na teritoriji Pokrajine godišnje umre 10.000 ljudi više nego što se rodi. Pored toga, broj stanovnika starijih od 65 godina veći je nego broj mlađih od 15 godina, pa sve to ukazuje na ozbiljan trend starenja u Vojvodini.

 

– Ovaj problem uočen je još 1989. godine. Međutim, tada nije definisana ni kreirana populaciona politika. Polazeći od mera koje se realizuju u lokalnim samoupravama i statističkih podataka, i uzimajući u obzir porodice koje nisu obuhvaćene drugim merama, kreirali smo tri mere populacione politike – istakao je Predrag Vuletić.

 

Pročitajte još: Radnici Opšte bolnice se žale zbog kašnjenja dela plate i putnih troškova

 

Prva mera za cilj ima unapređenje uslova stanovanja za porodice koje dobiju treće ili četvrto dete. Ova mera se realizuje od septembra 2018. godine. Do sada su 172 porodice dobile sredstva za kupovinu ili adaptaciju nekretnine. U 2020. godini planirano je 300 miliona za ovu namenu. Sredstva će se dodeljivati putem javnih konkursa od kojih će prvi biti raspisan u februaru.

 

Predrag Vuletić: Za nezaposlene majke 300 miliona dinara

 

Mera koja podrazumeva materinski dodatak realizuje se od 1. januara 2019. godine. Namenjena je nezaposlenim majkama koje rode treće ili četvrto dete. U periodu od 24 meseca one imaju pravo na novčanu pomoć od 15.000 dinara mesečno.

 

– U 2019. godini ovo pravo već je ostvarilo 657 nezaposlenih majki. Pretpostavlja se da će ga u 2020. godini ostvariti još oko 840 nezaposlenih majki. To će ukupno biti oko 1.500 korisnica materinskog dodatka na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, pa je za tu meru u 2020. godini planirano 300 miliona dinara – rekao je Vuletić.

 

Sufinansiranje troškova biomedicinski potpomognutog oplođenja postoji kao mera od 2014. godine. Isprva se odnosila na drugo, treće i svako naredno dete. Novom odlukom starosna granica za ženu pomerena je na 45 godina i parovi stiču ovo pravo i za prvo dete.

 

Za parove koji nemaju dece, važno je da su iskoristili sve pokušaje koje finansira RFZO. Nakon toga mogu da se obrate Pokrajinskom sekretarijatu.

 

Novom odlukom prate se i svetski trendovi, pa je omogućeno zamrzavanje embriona, kao i postupak krioembriotransfera, koji do sada nije finansiran sredstvima sekretarijata. Za ovu meru planirano je 50 miliona dinara.

 

– Ukupan budžet za sve mere je 650 miliona dinara, što iznosi preko 60 odsto budžeta sekretarijata – zaključio je Predrag Vuletić.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz