Društvo Vesti Zrenjanin

Radnici Opšte bolnice se žale zbog kašnjenja dela plate i putnih troškova

zrenjaninska bolnica

Redakciji portala zrenjaninski.com požalili su se radnici Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ iz Zrenjanina, navodeći da ova ustanova kasni sa isplatama.

 

Radnici Opšte bolnice se žale da im nije isplaćen deo putnih troškova za novembar i decembar, kao i deo plate za decembar. Za kašnjenje nema razloga, tvrde oni, jer, kako navode, Republički fond na račun zrenjaninske Bolnice uredno prebacuje sredstva za primanja radnika.

 

„Radnici su, u proseku, uskraćeni za po 20.000 dinara. Samim tim su pred novogodišnje praznike ostali bez tih para“, navodi se u dopisu našem portalu.

 

Za više informacija o ovom problemu obratili smo se Ranku Hrnjazu, predsedniku Nezavisnog sindikata javnih službi Vojvodine, koji je upoznat sa slučajem. On nam govori da se sindikat tim povodom obratio na više adresa u vrhu vlasti.

 

Pročitajte još: Gradski Zavod za javno zdravlje o kvalitetu vazduha u Zrenjaninu

 

U pismu se podseća da je „zbog nerazumnog davanja otpremnina za tehnološke viškove pre petnaestak godina i gašenja radnih mesta bez kojih bolnica ne može da funkcionište (poput načelnika odeljenja) angažovano više od 230 neugovorenih radnika“.

 

„Pošto fond ove zaposlene nije prepoznao nije ih ni finansirao. Oni su finansirani iz nekih drugih izvora, a na štetu zaposlenih u Opštoj bolnici“, navode u sindikatu.

 

Dalje se navodi da je Nezavisni sindikat javnih službi, od 2010. do 2016. godine, kroz socijalni dijalog sa menadžmentom Bolnice, uspeo da izdejstvuje isplatu sedam zaostalih putnih troškova i gotovo prepolovi dug za zarade zaposlenih.

 

– Kroz restriktivnu politiku zapošljavanja, rešen je problem neugovorenih radnika. Očekivali smo da će veoma brzo u potpunosti biti rešen i problem zaostalih zarada zaposlenih u skladu sa kolektivnim ugovorom. Nažalost, naša očekivanja se nisu obistinila. A dug zaposlenima se povećava iz meseca u mesec – napominje Hrnjaz.

 

On dodaje da je sve to predočeno i u pismima prosleđenim državnom vrhu.

 

Ranko Hrnjaz: Nadležni da hitno reaguju

 

„Zaposlenima u zrenjaninskoj Bolnici već duži niz godina obračunava se plata za prethodni mesec, kada fond prebaci sredstva za naredni mesec. I to u situaciji kada nema više neugovorenih radnika. Čak nisu ni popunjena sva radna mesta po normativu koji Fond priznaje“, piše Hrnjaz u obraćanju najvišim instancama.

 

On traži da nadležni reaguju, ili će sindikat na čijem je čelu biti prinuđen da uputi zahtev finansijskoj policiji „za očigledno nazakonito trošenje sredstava namenjenih za plate od 2016. godine, a koje Fond uredno uplaćuje“.

 

– Zahtevaćemo od nadležne inspekcije rada da naloži isplatu plata i ostalih prinadležnosti u skladu sa posebnim kolektivnih ugovorom. A naši advokati će pristupiti prinudnoj naplati navedenih potraživanja – upozorava Hrnjaz.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

    • A kad se spoje sa dom zdravlja Bosko Vrebalov tek onda haos bolnica redovne plate a dom zdravlja …. zapitajte se