Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Počinje letnje računanje vremena – noćas časovnike pomeramo sat unapred

letnje računanje vremena
Foto: Pexels

Letnje računanje vremena u ovoj godini počinje u noći između subote i nedelje, 25. i 26. marta, u dva sata posle ponoći, kada će se časovnici pomeriti za sat unapred.

 

Na osnovu Zakona o računanju vremena, vreme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomera za jedan čas unapred, što znači da će se spavati sat kraće, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale Ministarstva privrede.

 

PROČITAJTE JOŠ: Još jedna prilika za posao: Potrebni vozači C i E kategorije

 

„Letnje računanje vremena u 2023. godini počinje 26. marta, tačno u 2 sata, tako što se, pomeranjem za jedan čas unapred, ovo vreme računa kao 3 sata“, kaže se u obaveštenju.

 

Letnje računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u oktobru, odnosno do noći 28. na 29. oktobar.

 

Letnje računanje vremena u našoj zemlji je započelo 27. marta 1983. godine, na osnovu odluke Vlade Jugoslavije. Motiv za menjanje vremena je „produženo“ trajanje obdanice odnosno manja potrošnja električne energije i povećanje produktvinosti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Specijalna ponuda akcijskih paketa demit fasade u „Ogrevu“

 

Međutim, do danas nisu dokazane navedene koristi. Već se godinama najavljuje da će se ukinuti letnje računanje vremena i ostati samo ono prema Suncu. To se, ipak, još uvek nije desilo.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak