Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Počeo Vaskršnji post, najduži i najstroži post u godini

crkva uspenja bogorodice u zrenjaninu

Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike u ponoć je počeo Veliki, Časni ili Vaskršnji post. On traje sedam nedelja i najavljuje najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

 

Vaskršnji post naziva se Veliki zbog važnosti i dužine trajanja, ali i Časni, jer obuhvata vreme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dan žena u Zrenjaninu: Nezaboravna večera za dvoje uz muzički program

 

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i molitvi. Cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

 

Duhovni post podrazumeva odricanje od grešnih i zlih misli. Telesni post odnosi se na uzdržavanje od alkoholnih pića i hrane životinjskog porekla.

 

Prema verovanju, prva osoba koja je držala Vaskršnji post bio je sam Isus Hrist. On se dugo pre smrti uzdržavao od hrane i pića, nakon čega su njegovi sledbenici počeli da poste u susret Vaskrsu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pratite akcijske prodaje kako biste uštedeli prilikom kupovine u „Ogrevu“

 

Uskršnji post je najstroži, a dozvoljava vino i ulje samo subotom, nedeljom i na Mladence, odnosno ribu na Cveti i Blagovesti. Svih ostalih dana se posti „na vodi“. Prva tri dana prve nedelje Velikog uskršnjeg posta se posebno strogo posti.

 

To isto važi i za poslednju nedelju posta koju postimo „na vodi“, osim Velikog četvrtka kada je dozvoljeno ulje i vino.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz