Društvo Vesti Zrenjanin

PITANJE KOJE NAS MUČI: Utiče li sneg na širenje epidemije?

širenje virusa korona
Foto: Pixabay

U prvim nedeljama širenja virusa korona jedna od vodećih dezinformacija bila je da virus umire na višim temperaturama. Govorilo se i da će se povećanje broja zaraženih smiriti kada se ustale lepi dani. Ova lažna vest brzo je opovrgnuta slučajevima obolelih u toplim krajevima, na primer Australiji i Singapuru.

 

Ipak, mada nas snežni dani u martu već odavno ne iznenađuju, ovakva promena vremena pokrenula je novu temu.

 

Kako će ovi vremenski uslovi uticati na korona virus i njegovo prenošenje?

 

Iako je posredi novi virus, pa se malo toga o njemi zna, činjenica je da niske temperature nisu smetnja za širenje svih virusa. Ono što možemo zaključiti, posmatrajući kako je reč o virusu koji se gotovo nekontrolisano širi po celoj planeti, jeste da promena temperature nije stvar koja na njega bitno utiče.

 

Pročitajte još: Problem čistih ruku u doba borbe protiv virusa korona

 

U svakom slučaju, bez obzira na vremenske okolnosti, najveću opasnost za širenje virusa predstavlja kretanje. Zato je, nezavisno od toga pada li kiša ili sija prolećno sunce, najvažnije ostati kod kuće, redovno prati ruke i na taj način zaštiti i sebe i druge.

 

Aleksandra Idvorjan

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM