Društvo Vesti Zrenjanin

Ovome treba stati na kraj: Dečiji i rani brak su realnost romskih devojčica

međunarodni dan devojčica
Foto: Pixabay

Svakog 11. oktobra, na Međunarodni dan devojčica, Udruženje Roma iz Novog Bečeja ukazuje na težak položaj romskih devojčica u romskim zajednicama u Banatu i Vojvodini.

 

Dečiji i rani brak su, naime, realnost romskih devojčica. Više od 50 odsto njih se uda pre svog osamnaestog rođendana, dok oko 20 odsto njih ulazi u brak pre petnaeste godine. Udruženje Roma Novi Bečej je jedina nevladina organizacija u Vojvodini, i jedna od pet u celoj Srbiji, koja utiče na okončanje ove prakse.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dr Vesela Jašin Laletin: Rast broja pacijenata koji traže stručnu pomoć

 

– Mi smo to iskusile i borimo se da ovo iskustvo ne dožive i druge devojčice. Moramo da okončamo dečiji brak, jer je on ulaznica za seksualno nasilje nad devojčicama – ističe Danica Jovanović, predsednica pomenutog udruženja.

 

Međunarodni dan devojčica se obeležava od 2012. godine

 

Ujedinjene nacije su 2011. godine usvojile rezoluciju kojom je ustanovljeno da je 11. oktobar Međunarodni dan devojčica. To je učinjeno kako bi se uvažavala prava devojčica i specifični izazovi sa kojima se one širom sveta suočavaju. U skladu sa tim, ovaj dan počeo je da se obeležava od 2012. godine.

 

Međunarodni dan devojčica povećava svest o mnogim pitanjima i nejednakosti, sa kojima se suočavaju devojčica širom sveta. Mnogi globalni razvojni planovi ne uključuju ili nisu uzeli u obzir devojke, a mnoga pitanja sa kojima se suočavaju postaju nevidljiva.

 

Globalno, jedna od četiri devojčice stupi u brak pre 18 godine. Ema Votson, koja je ambasadorka dobre volje Ujedinjenih nacija, 2016. godine je pozvala zemlje i porodice širom sveta da spreče dečije brakove. Mnoge devojčice širom sveta su preživele seksualno nasilje, a počinioci često prolaze nekažnjeno.

 

Takođe, više od 62 miliona devojčica širom sveta nema pristup obrazovanju. Širom sveta devojčice uzrasta od 5 do 14 godina troše preko 160 miliona sati više na kućne obaveze od dečaka istog uzrasta.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM