Društvo Vesti Zrenjanin

Dr Vesela Jašin Laletin: Rast broja pacijenata koji traže stručnu pomoć

dr vesela jašin laletin
Dr Vesela Jašin Laletin

Proteklih šest meseci predstavljali su veliki izazov za celokupno zdravstvo, a posebno za psihijatrijske pacijente, koji čine najosetljiviju populaciju u kriznim situacijama, ocenila je dr Vesela Jašin Laletin, šefica Dnevne bolnice Psihijatrije u Opštoj bolnici Zrenjanin.

 

Ona je, povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, kazala da se povećao broj pacijenata kojima je bila potrebna podrška i pomoć da bi prevazišli stanje pojačane napetosti, straha, neraspoloženja i poremećaja u spavanju.

 

– Velika neizvesnost i uticaj medija, kao i nedostatak podrške iz primarne porodice, dodatno su pogoršavali situaciju. Stare osobe su bile usamljene i napuštene, zbog migracije mladih u inostranstvo i nemogućnosti da obiđu svoje roditelje – naglasila je dr Vesela Jašin Laletin.

 

PROČITAJTE JOŠ: NIS uredio Dečiji dispanzer da bi se najmlađi pacijenti osećali što prijatnije

 

S druge strane, mladi su se našli na velikoj prekretnici – šta i kako dalje za vreme pandemije.

 

– Svi smo na neki način izgubili slobodu kretanja i planiranja. To je dovelo do nezadovoljstva i panike, kao i porasta broja pacijenata koji su potražili stručnu pomoć – navodi dr Jašin Laletin.

 

Ona naglašava da rešenje postoji. Potrebno je napraviti plan i uz savet i podršku stručnih lica izaći iz ovog lavirinta i nastaviti život na što kvalitetniji način.

 

– Odsek dnevne bolnice Psihijatrije je organizovao rad uz skraćen boravak i ograničen broj pacijenata, uz sve mere zaštite, kako bi se uspostavio kontinuitet u radu. Planiramo i da poboljšamo naš rad. Želimo da budemo pristupačniji pacijentima, kako bismo im pomogli da prevaziđu kriznu situaciju – istakla je dr Jašin Laletin.

 

mentalno zdravlje
Foto: Pixabay

 

Povećati investicije u mentalno zdravlje

 

Ove godine Svetski dan mentalnog zdravlja se obeležava uz slogan „Pokret za mentalno zdravlje: hajde da investiramo u mentalno zdravlje”. Kampanja je posvećena zagovaranju da se poveća investicija u mentalno zdravlje. Naime, zemlje u proseku troše samo dva odsto budžeta namenjenog zdravlju na unapređenje mentalnog zdravlja.

 

Opšta bolnica Zrenjanin svakog 10. oktobra učestvuje u obeležavanju ovog datuma. Zajedno sa pacijentima Dnevne bolnice Psihijatrije, koji su aktivni učesnici, organizuje razne aktivnosti. Tom prilikom pacijenti iznose svoja iskustva, kako bi skrenuli pažnju na značaj očuvanja mentalnog zdravlja i pružanja podrške prijateljima i porodici.

 

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine je izostalo okupljanje u prostorijama Dnevne bolnice Psihijatrije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM