Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Oslikavanje: U dvorištu Zrenjaninske gimnazije osvanuli novi crteži (Foto)

oslikavanje

U dvorištu Zrenjaninske gimnazije, kod sale za fizičko, ove nedelje je postavljen novi mural, odštampan na ceradi, pod nazivom “Interkulturalnost”. On je rezultat likovnog konkursa za učenike srednjih škola organizovanog u okviru projekta “Oslikavanje”.

 

Dan kasnije, identičan mural je postavljen i u dvorištu Tehničke škole u Kikindi.

 

Autori pobedničkih radova su učenica Zrenjaninske gimnazije Nevena Savić i učenik Tehničke škole iz Kikinde Nikola Belančić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Teodora Tanacković ostvarila odličan rezultat na Hippo jezičkoj olimpijadi

 

– Projekat “Oslikavanje” realizuje Klub roditelja i nastavnika “Sinapsa”. Predstavlja saradnju između učenika Zrenjaninske gimnazije i Tehničke škole iz Kikinde. Cilj projekta je mobilisanje i aktivno uključivanje učenika, nastavnika i roditelja iz Zrenjanina i Kikinde u program interkulturalne razmene – objašnjava profesorka likovne kulture Dušanka Đorđević.

 

oslikavanje

 

U okviru projekta održana je likovna radionica na temu “Šta je mural”. Otvorena je i “Mala galerija” u holu Zrenjaninske gimnazije, izložbom “Iskorak u budućnost” novosadskog fotografa Aleksandra Miškova, a uz podršku Francuskog instituta Srbije, i organizovan je konkurs za izradu murala sa temom “Interkulturalnost”.

 

Realizaciju projekta su podržali Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije, Klub učenika “Pilaso”, Fondacija za otvoreno društvo i Centar za obrazovne politike.

 

– Zbog epidemiološke situacije mural nije oslikan bojama, kako je planirano, već su odabrane skice odštampane na ceradi. To je, donekle, umanjilo efekat neposrednog rada većeg broja učenika i slikara, koji bi vodili taj rad. Ali, zahvaljujući toj tehnologiji, idejne skice su zadržale izvornu svežinu i neposredan rukopis autora – navodi Dušanka Đorđević.

 

U procesu pripreme radionica i odabira najboljih radova učestvovali su i zrenjaninski umetnici Predrag Lojanica, Boris Horvat, grafiti umetnik Flip i istoričarka umetnosti Ana Stanar.

 

oslikavanje

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM