Društvo Vesti Zrenjanin

Objavljeno kako će se odvijati nastava u Zrenjaninskoj gimnaziji

specijalno informatičko odeljenje

U Zrenjaninskoj gimnaziji nastava će se od 1. septembra odvijati po kombinovanom modelu. To znači da će deo učenika imati redovnu neposrednu nastavu u školi, a deo će je pratiti na daljinu.

 

– Prvi će u školu, na neposrednu nastavu, učenici prvih razreda, i to tako što će prve nedelje u školu dolaziti učenici od 1. do 15. broja u dnevniku. Oni od 16. do 30. broja pratiće nastavu na daljinu – potvrdio je za portal zrenjaninski.com Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije.

 

Naredne nedelje biće obrnuto. Ko je išao u školu, pratiće nastavu na daljinu, a oni koji su učili onlajn, vraćaju se u klupe.

 

Časovi traju 30 minuta i u neposrednoj nastavi, za 12 predmeta, odvijaju se u blokovima. Nastava će se u školi odvijati od 8 do 20 časova.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pripreme za početak školske godine u zrenjaninskim školama i vrtićima

 

Nakon dve nedelje predviđene za upoznavanje, učenici prvih razreda preći će na model predviđen za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda.

 

Za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda nastava se prve dve nedelje (dok su prvi razredi na redovnoj nastavi neposredno u školi) realizuje na daljinu, praćenjem časova na RTS Planeti, preko Gugl učionica i ostalih modela nastave na daljinu.

 

Od ponedeljka, 14. septembra, pored onlajn nastave, organizovaće se specifičan vid blok nastave za sva odeljenja u grupama od najviše 15 učenika.

 

Ocenjivanje se obavlja isključivo tokom neposredne nastave.

 

U Zrenjaninskoj gimnaziji postoji manjak prostora

 

Zrenjaninska gimnazija odlučila se na ovaj način organizovanja nastave zbog specifičnosti koje škola ima.

 

– Gimnazija ima 40 odeljenja, 1065 učenika, 103 nastavnika, od kojih njih 39 radi u više škola. Takođe, rad se odvija u dve smene, a postoji i veliki manjak prostora, odnosno teškoća da se obezbede četiri kvadrata po učeniku i odgovarajuća fizička distanca prilikom redovne neposredne nastave, kao i ostali zdravstveno-higijenski uslovi. Veliki broj učenika su putnici – naglašava Radaković.

 

S druge strane, sistem nastave na daljinu je dobro razrađen.

 

– Nastavnici imaju Gugl učionice i kontinuirano se radi na obuci nastavnika za primenu aplikacija za direktan kontakt sa učenicima – Zoom i Google meet, kao i na unapređenju širih kompetencija za nastavu na daljinu – pedagoški principi, ocenjivanje i slično – zaključuje Milan Radaković.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM