Društvo Vesti Zrenjanin

Obezbeđene bespilotne letelice za pet osnovnih škola

bespilotne letelice

Bespilotne letilice uručene su danas predstavnicima pet osnovnih škola sa teritorije Školske uprave Zrenjanin. Među njima je i zrenjaninska OŠ „Petar Petrović Njegoš“.

 

Uručenje dronova, koji su poklon Rotari kluba Zrenjanin, obavljeno je baš u OŠ „Petar Petrović Njegoš“. Tamo je instruktor Srđan Škondrić i demonstrirao upravljanje bespilotnim letelicima i njihove funkcije.

 

– Već tri godine sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radimo na raznim projektima. Sada je aktuelan projekat „Za lepše škole“ u okviru kojeg poklanjamo bespilotne letilice za obuku đaka petih razreda osnovnih škola. Počećemo sa osnovnim programima, a kasnije ćemo gledati da to dižemo na viši nivo, gde će deca moći i da programiraju. Ideja je da do maja okupimo svu decu koja budu zainteresovana za ovakav vid edukacije, a da u opticaju bude 500 do hiljadu letilica – naglasio je guverner Distrikta Rotari kluba za Srbiju i Crnu Goru Vladimir Matić, koji je podsetio na realizovanu akciju podele 600 računara za 120 škola u Srbiji.

 

Pročitajte još: Dodeljene Svetosavske stipendije, priznanje direktoru portala Zrenjaninski

 

Stefan Dragićević, iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakao je da obuka za rad sa dronovima ima višestruke benefite za decu, jer ovladavaju naprednim tehnologijama.

 

– Kroz obuku upravljanja dronovima stiču se motoričke veštine, ali se razvijaju i programerska, matematička i druga znanja. Sve to je veoma primenljivo u praksi – ocenio je Dragićević.

 

 

Bespilotne letelice i za druge škole

 

U ime lokalne samouprave, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Jelena Dragić pohvalila je angažovanje Rotari kluba i njihovu odličnu saradnju sa Ministarstvom prosvete i Gradom Zrenjaninom. Ona je podsetila da je u ovoj godini realizovana i dodela četiri računara za školu u Tarašu.

 

– Ovo je divna akcija u okviru koje deca mogu da nauče nešto što nije striktno u nastavnom programu, ali je značajno za razvoj njihovih znanja i veština iz naprednih tehnologija. Ovo je dobar podstrek i za razvoj njihove kreativnosti i usavršavanja – istakla je Dragić, pozivajući i druge zrenjaninske privrednike da se uključe u ovu akciju.

 

U ime Rotari kluba Zrenjanin, Fjodor Ćirić je rekao da ta nevladina organizacija želi da pomogne najmlađim sugrađanima.

 

– Ovo je prilika da deca ovladaju novim tehnologijama i steknu nova znanja. Potrudićemo se, zajedno sa Gradskom upravom Zrenjanin, da obezbedimo bespilotne letilice i za ostale škole sa ovog područja. A, naravno, biće i drugih projekata vezanih za podršku đacima i školama  – najavio je Ćirić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz