Društvo Vesti Zrenjanin

Obeležena 103. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora

godišnjica osnivanja prvog srpskog narodnog odbora

U Zrenjaninu je danas obeležena 103. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora u tadašnjem Velikom Bečkereku. Bio je to ujedno i prvi odbor u Vojvodini, odnosno u tadašnjoj Ugarskoj.

 

Svečani program započet je liturgijom koja je služena u hramu Uspenja Presvete Bogorodice. Zatim su načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, njegov zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić položili vence na spomen-ploču osnivačima prvog Srpskog narodnog odbora.

 

Vence su položili i predstavnici Srpskog narodnog pokreta „Svetozar Miletić“, organizacije „Svetosavlje“, Društva prijatelja Matice srpske i Društva srpsko-ruskog prijateljstva u Zrenjaninu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Obnovljen spomenik žrtvama fašizma na Žitnom trgu (Foto)

 

Položeni su i venci na kuću dr Slavka Županskog, idejnog tvorca Srpskog narodnog odbora. Kuća se, inače, nalazi u Svetosavskoj ulici, nedaleko od pomenutog hrama.

 

godišnjica osnivanja prvog srpskog narodnog odbora

 

Simo Salapura: Odbor je imao i plemenitu misiju i odgovorne zadatke

 

Srpski narodni odbor je osnovan 31. oktobra 1918. godine, dok je u gradu još bila vlast Austrougarske. Tada je izabran odbor od devet članova, čiji je predsednik bio advokat dr Andrija Vasić, a potpredsednici dr Slavko Županski i dr Živojin Ž. Terzin. Za počasnog predsednika imenovan je dr Emil Gavrila, koji se nalazio u izgnanstvu, zajedno sa suprugom Olgom, odakle se vratio posle oslobođenja grada i završetka Prvog svetskog rata. Slavko Županski je ubrzo postao predsednik odbora, a zatim i veliki župan.

 

Veliki Bečkerek je oslobođen 17. novembra 1918. godine, ulaskom srpske vojske, sa brigadirom Dragutinom Ristićem na čelu i mirnom primopredajom vlasti. Tom prilikom nije izgubljen ni jedan život.

 

– Delo dr Slavka Županskog i njegovih istomišljenika nastavlja da živi i vremenom dobija sve jaču istorijsku konotaciju i značaj. Naši slavni sugrađani nisu želeli da budu samo puki posmatrači epohalnih istorijskih promena. Sami su ih stvarali i bili njihovi neposredni učesnici. Odbor je imao i plemenitu misiju i odgovorne zadatke da mobiliše sve raspoložive snage za preuzimanje vlasti nakon okončanja rata – podsetio je gradonačelnik Simo Salapura.

 

godišnjica osnivanja prvog srpskog narodnog odbora

 

Smena vlasti prošla bez žrtava

 

On je dodao da je na osnivačkoj sednici doneta i odluka o formiranju Srpske narodne garde. Ona je potom odigrala ključnu ulogu u danima pred dolazak srpske oslobodilačke vojske.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Bez oružanih sukoba i žrtava, smena vlasti je organizovana na najbolji mogući način. Značaj odluka donetih u Velikom Bečkereku potvrđen je samo nekoliko dana nakon oslobođenja, 25. novembra, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu. Tom prilikom istaknute su težnje prvog Srpskog narodnog odbora da Vojvodina prvo i bezuslovno postane sastavni deo Srbije i da se tek onda odlučuje o sudbini jugoslovenske države – kazao je Salapura.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.