Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Obnovljen spomenik žrtvama fašizma na Žitnom trgu (Foto)

spomenik na žitnom trgu

Završeni su radovi na sanaciji i restauraciji spomenika žrtvama fašizma na Žitnom trgu u Zrenjaninu. Ovi radovi finansirani su sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Grada Zrenjanina, a po projektu koji je izradio zrenjaninski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

 

Osim temeljnog čišćenja postolja i tri kamena obeliska, zamenjene su oštećene i popunjene nedostajuće mermerne ploče na postamentu. Rekonstruisan je ukrasni zid od žute klinker-opeke oko spomenika i obnovljen je natpis na spomeniku sa imenima trideset žrtava, koje su nastradale u tragičnim ratnim događajima 9. januara 1942. godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Emerzni korovi detektovani na brojnim lokacijama u gradu i okolini

 

spomenik na žitnom trgu

 

Prvi Božić u Zrenjaninu pod fašističkom okupacijom

 

Podsetimo, na treći dan pravoslavnog Božića, fašisti su u tadašnjem Petrovgradu, Dragutinovu i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba. Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora. Potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu. Tamo su stajala do sutradan.

 

To nisu bili samo komunisti, već i obični građani i slobodarski opredeljeni ljudi, koji nisu želeli da prihvate nemačku okupaciju. Među njima su bili i neki od organizatora antifašističke borbe u srednjem Banatu – dr Lazar Mijatov, skojevka Olga Ubavić i Ivan Vioglavin.

 

Bio je to prvi Božić u Zrenjaninu pod fašističkom okupacijom i pokušaj okupatora da na svirep način uguši antifašistički pokret. Međutim, postigao je upravo suprotno i još više ohrabrio rodoljube da se okupe u borbi za slobodu.

 

spomenik na žitnom trgu

 

Autor spomenika je arhitekta Milorad Berbakov

 

Autor spomenika koji podseća na ovaj događaj je zrenjaninski arhitekta Milorad Berbakov. Spomenik je otkriven 7. jula 1986. godine, povodom 45. godišnjice od početka ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

 

On je u međuvremenu oronuo, a izbledeo je i natpis na njemu, sa imenima žrtava, zbog čega je bilo potrebno obaviti restauraciju. Ovaj posao je urađen pred obeležavanje 80. godišnjice od stradanja građana kojima je monument posvećen.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ovo je, inače, treći značajniji spomenik posvećen događajima i žrtvama Drugog svetskog rata, obnovljen u toku prethodne i ove godine. Prošle godine Grad Zrenjanin je, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Zavodom za zaštitu spomenika kulture, obnovio dva spomen-obeležja – spomenik na Mihajlovačkom drumu, posvećen stradanju boraca Petrovgradskog partizanskog odreda, kao i spomenik Veljku Lukiću – Kurjaku i stradalim učesnicima Narodno-oslobodilačkog rata, u centru Lukićeva.

 

spomenik na žitnom trgu

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz