Društvo Vesti Zrenjanin

Obeležen vredan jubilej – 101 godina od osnivanja Srpskog narodnog veća

srpsko narodno veće

U Zrenjaninu je danas obeležen 31. oktobar, značajan datum i dan u kojem je, pre 101 godinu, osnovano prvo Srpsko narodno veće u Velikom Bečkereku.

 

Tim povodom u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici služena je svečana liturgija. Održan je i skup na kojem je bilo reči o događajima od pre jednog veka. Potom su položeni venci na kuću osnivača i prvog predsednika Srpskog narodnog veća, advokata i političara i istaknutog nacionalnog pregaoca Slavka Županskog.

 

– Obeležavamo najznačajnije datume za ove prostore severno od Save i Dunava, kada su ostvarivani viševekovni snovi o ujedinjenju srpskog naroda u matičnu državu Srbiju. Uloga Banata i ljudi iz ovog grada u tome je ogromna i neprocenjiva. Tek sada, iz ove perspektive, mi uviđamo značaj te čvrste odluke Slavka Županskog i Srpskog narodnog veća, da se Vojvodina ne priključuje odmah državnoj zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca, već najpre matici Srbiji – naglasio je predsednik Udruženja članova i prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu Milan Bjelogrlić, prilikom polaganja venaca na spomen ploču na rodnoj kući Slavka Županskog.

 

Srpsko narodno veće pomoglo u ostvarenju vekovnih snova

 

Predsednik glavnog odbora Srpskog državotovornog pokreta „Svetozar Miletić“ Milan Zečar ocenio je 1918. godinu kao istorijski prelomnu. Sa njom, kako je rekao, nijedna druga ne može da se poredi.

 

Pročitajte još: Porodica Pivnički je iz Novog Bečeja, a stigla je i do Bele kuće!

 

– Tada je srpski većinski narod sa ovih prostora dočekao ostvarenje vekovnih snova. Ostvario je istorijske ciljeve oslobođenja i prisajedinjenja Srbiji. Slavko Županski predvodio je devetoricu veličanstvenih ljudi, sa desetim članom veća, dr Emilom Gavrilom, koji je još uvek tamnovao u austrougarskom kazamatu. Oni su istovremeno pregovarali sa tadašnjom vlašću i spremali srpsku stražu. Preuzeli su sve vitalne institucije i stavili do znanja da je besmisleno ratovati. Zbog toga su ovi događaji nazvani kao beskrvna revolucija. To je jedan od  retkih primera, u Velikom ratu u kojem su izginule desetine miliona ljudi, da je neko preuzeo vlast bez ispaljenog metka. Pri tome je garantovana i ostvarena prava onih koji nisu pripadali srpskom narodu – podsetio je Zečar.

 

Ovim povodom biće održana i svečana akademija u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović“. U okviru nje će biti upriličen i koncert operske dive Jadranke Jovanović, pod nazivom “Srbija u svetu – svet u Srbiji”.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM