Društvo Vesti Zrenjanin

Nova medicinska oprema za brže i lakše laparaskopske operacije

laparaskopske operacije
Dr Marija Đujić

Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ iz Zrenjanina bogatija je za novu medicinsku opremu, koja je nabavljena zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

 

Bolnica je nabavila laparaskopski stub sa duplim setom instrumenata, čija je vrednost 12 miliona dinara. Takođe, iz budžetske rezerve Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo Opšta bolnica je dobila 4.799.293 dinara, koje je iskoristila za nabavku hirurškog operacionog stola. Ta sredstva zrenjaninska zdravstvena ustanova je dobila kao bonus zbog uspešno sprovedenih 17 javnih nabavki u 2018. godini.

 

O novoj opremi bilo je reči na konferenciji za medije koju je održala specijalista opšte hirurgije dr Marija Đujić.

 

– Novi laparaskopski stub sa duplim setom instrumenata i novi operacioni sto vrlo su važni za laparoskopske operacije koje se obavljaju u našoj bolnici. Ovde se godišnje obavi oko 500 laparoskopskih operacija, najviše žučne kese, hernije, debelog creva… – kazala je Đujić.

 

Pročitajte još: BUDI HUMAN: Mladi Zrenjaninac Marko Milošev treba našu pomoć

 

Ona je istakla da je novi laparoskopski stub mnogo moderniji od prethodnog. Slika je mnogo bolja na tom stubu i hirurzi jasnije vide. Sve to skraćuje vreme operacije, a mogu se uvesti i procedure koje do sada u zrenjaninskoj bolnici nisu rađene.

 

– Za pacijente, nova oprema znači brži i lakši oporavak a, što je najvažnije, kako nam je sad ovo drugi laparoskopski stub u bolnici, skraćuje se vreme čekanja na operaciju. Pacijenti više ne moraju za neke operacije da idu u kliničke centre u Beogradu i Novom Sadu, pošto se one sada izvode ovde samostalno, od strane naših hirurga, ili uz mentorstvo beogradskih i novosadskih hirurga – ističe dr Marija Đujić.

 

Na opštoj hirurgiji zrenjaninske bolnice godišnje se uradi ukupno oko 2.000 operacija, od kojih su 500 laparoskopske operacije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM