Društvo Vesti Zrenjanin

Nešto novo: Prvo pilotiranje državne mature u Zrenjaninskoj gimnaziji

zrenjaninski gimnazijalci

Zrenjaninska gimnazija je odabrana da učestvuje u projektu „Prvo pilotiranje državne mature“. To je jedna od 101 srednje škole u Srbiji u kojoj će učenici trećih razreda imati prilike da vide i isprobaju kako će izgledati „velika“ matura.

 

Prvo pilotiranje državne mature biće sprovedeno od od 27. do 30. oktobra u 50 gimnazija, 48 srednjih stručnih škola i tri srednje umetničke škole.

 

– Iz naše škole testove će raditi 55 učenika opšteg i prirodno-matematičkog smera. Polagaće srpski jezik i književnost, matematiku i geografiju. Ispiti će se održati 27, 28. i 29. oktobra u fiskulturnoj sali Zrenjaninske gimnazije, od 9 do 10.30 časova – objašnjava direktor Gimnazije u Zrenjaninu Milan Radaković.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kancelarija za osobe sa invaliditetom pomogla bi u rešavanju problema

 

Testovi će imati po 20 zadataka, osim testa u okviru stručnog ispita za učenike u srednjim stručnim školama koji će imati do 25 zadataka. Vreme za izradu testa biće 90 minuta.

 

Cilj ovog projekta je da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti i nedostaci, ali i da se učenici navikavaju na testiranje ovog tipa i ispitne zadatke.

 

Drugo pilotiranje planirano u maju iduće godine

 

Oktobarsko pilotiranje je prilika za „probu“ završnog ispita na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja. Ovi učenici će, naime, već u junu 2021. godine polagati pravi završni ispit. Završni ispit testiraće se u deset škola za 22 obrazovna profila, a polagaće ga po najviše deset učenika iz odeljenja.

 

Naredno, drugo pilotiranje mature, planirano je za maj sledeće godine. Ono bi trebalo da u potpunosti liči na pravu maturu, jer će se tada, osim zadataka, proveravati i sve procedure u sprovođenju državne mature.

 

Prema planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, matura se uvodi u obrazovni sistem 2022. godine. Ona će predstavljati važan korak ka kvalitetnijem obrazovanju. Jedan ispit, isti za sve đake, kojim završavaju srednju školu, omogućiće objektivnu proveru njihovih postignuća. Time će biti omogućena i objektivna provera kvaliteta obrazovanja.

 

„Na osnovu jasne i sveobuhvatnu analize, zasnovane na evaluaciji rezultata maturskih ispita, obrazovni sistem će biti u mogućnosti da na najefikasniji i najbolji način najpre radi na ujednačavanju kvaliteta obrazovanja, a onda na njegovom unapređivanju. Istovremeno, državna matura trebalo bi da doprinese podizanju nivoa ravnopravnosti i jednakosti u sistemu. Trebalo bi da doprinese i povećanju obuhvata za upis u visoko obrazovanje“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz