Društvo Vesti Zrenjanin

Na evidenciji nadležnih 83 maloletnika sa poremećajem u ponašanju

deca sa poremećajem u ponašanju
Foto: Pixabay

Na području grada Zrenjanina, na evidenciji Centra za socijalni rad, nalazi se 58 maloletnika sa poremećajem u ponašanju. Zrenjanin se, po tom broju, nalazi odmah iza Novog Sada, navodi se u izveštaju Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu.

 

U izveštaju pod nazivom „Deca sa poremećajem u ponašanju u sistemu socijalne zaštite u AP Vojvodini – Izazovi i teškoće u zaštiti“ piše da po broju ovakve dece, u srednjem Banatu, sledi opština Novi Bečej. U njoj je registrovano 21 dete.

 

PROČITAJTE JOŠ: Najviše korisnika Prihvatilišta za beskućnike ima između 26 i 65 godina

 

U opštini Nova Crnja nalazi se troje dece sa poremećajem u ponašanju, a u opštini Žitište jedno. U sečanjskoj opštini na evidenciji nema ovakve dece.

 

To znači da se na evidenciji centara u srednjem Banatu nalaze ukupno 83 maloletnika.

 

Istraživanjem je obuhvaćeno svih 45 centara za socijalni rad i četiri ustanove za decu i mlade bez roditeljskog staranja sa teritorije Vojvodine.

 

Prikupljeni su podaci za decu do 17 godina, koja se nalaze na aktivnoj evidenciji centara za socijalni rad i na smeštaju u domovima za decu i mlade. Podaci se odnose na period zaključno sa 31. januarom.

 

Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu navodi da je glavna karakteristika poremećaja u ponašanju ustaljen obrazac ponašanja kojim se narušavaju prava drugih i krše osnovne uzrastu primerene socijalne norme i pravila.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Poremećaje ponašanja karakteriše ponavljano i trajno prisustvo antisocijalnog, agresivnog i izazivačkog ponašanja. Ono se u značajnoj meri razlikuje od socijalno očekivanog ponašanja za taj uzrast, kao i od dečijeg nestašluka ili adolescentnog bunta.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM