Društvo Vesti Zrenjanin

Najviše korisnika Prihvatilišta za beskućnike ima između 26 i 65 godina

korisnici usluga prihvatilišta za beskućnike
Foto: Pixabay

Tokom prošle godine usluge zrenjaninskog Prihvatilišta za beskućnike i prosjake, odnosno odrasla i stara lica u kriznim situacijama, koristilo je ukupno 27 osoba, naveo je Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Most“.

 

Od toga, 18 osoba je bilo muškog, a devet ženskog pola.

 

Kada je reč o starosnoj strukturi, najviše korisnika je starosti između 26 i 65 godina. Osmoro onih koji su boravili u prihvatilištu ima više od 65 godina, dok je troje starosti između 18 i 26 godina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Među stanarima Sigurne kuće u Zrenjaninu i majka sa četvoro dece

 

„Od ukupnog broja korisnika, njih desetoro je zahtevalo svakodnevnu negu i pomoć, koja im je pružana od strane medicinskih tehničara i negovatelja. To su korisnici koji su nepokretni i narušenog psiho-fizičkog zdravlja“, navode u Centru „Most“.

 

Jedan korisnik, koji ima 22 godine, sa umerenom mentalno nedovoljnom razvijenošću i drugim psihičkim tegobama, nalazi se u prihvatilištu od 2015. godine, sa kraćim prekidom, kada je boravio kod majke. Međutim, majka se izjasnila da nema kapacitete da brine o njemu.

 

„Centar za socijalni rad pokušava da mu obezbedi smeštaj u adekvatnoj ustanovi, ali bezuspešno, jer su ustanove prebukirane“, piše u izveštaju o radu Centra „Most“.

 

Prošle godine preminula tri korisnika usluga Prihvatilišta za beskućnike

 

Tokom prošle godine sedam korisnika je svojevoljno napustilo prihvatilište, dok su dva zbrinuta od strane šire familije. Dva korisnika su imala prekid smeštaja zbog grubog kršenja pravila i agresivnog ponašanja prema drugim stanarima i zaposlenima. Jedan korisnik je smešten u dom za duševno obolela lica, a dva u dom za stara lica. Jedna korisnica je, nakon ponovne procene, primljena u Sigurnu kuću u Zrenjaninu.

 

Tri korisnika su prošle godine preminula.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

U Centru „Most“ ističu da je u planu izgradnja novog namenskog objekta, dvostruko većeg kapaciteta od sadašnjeg, što bi omogućilo da uslugom bude obuhvaćen duplo veći broj lica.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz