Društvo Vesti Zrenjanin

Mornar Borivoj Bakić ostao zatočen na brodu u francuskoj luci

borivoj bakić
Borivoj slobodno vreme na brodu koristi za pecanje

Naše ljude rasute po svetu pandemija koronavirusa zaticala je u raznim okolnostima. Veliki broj njih u poslednji čas pohrlio je u otadžbinu, a neki su ostali u sasvim neobičnom zatočeništvu. Jedan od naših nekadašnjih sugrađana, Borivoj Bakić, koji godinama radi kao mornar, ostao je u izolaciji na svom radnom mestu, na brodu u francuskoj luci u gradu Bordo. Sa njim su još kapetan broda, inače Englez, i dvojica kolega iz Rumunije.

 

– To je rečni putnički brod „Scenic Diamond“. U redovnim okolnostima plovi francuskim rekama Garon i Dordon. Ima posadu od pedesetak ljudi, od kojih su 11 iz struke vezane za nautiku, a među njima sam i ja kao mornar. Na svojim rutama prevozili smo do 160 putnika. Sada, međutim, ostali smo samo nas četvorica, i čekamo da prođe pandemija i karantin – govori Borivoj Bakić za portal zrenjaninski.com.

 

Pročitajte još: Milan Solomun poklonio računar kako bi dete moglo da prati onlajn nastavu

 

On kaže da je brod u luci u Bordou još od 24. februara. Borivoj je i svoj rođendan 2. aprila proslavio na njemu.

 

– Niko nije očekivao ovakav scenario. Zatečeni smo ovom situacijom i sada pokušavamo da se nekako prilagodimo. Povremeno, ali zaista retko, uspevamo da dobijemo dozvolu lučke policije za snabdevanje namirnicama i drugim potrepštinama. Sami pripremamo hranu, peremo veš, održavamo higijensko-sanitarne mere… Imamo veliki višak vremena pa ga koristimo da brod doteramo. Svi šmirglamo, farbamo, dotežemo… A kada se kao opuštamo, onda pecaljke u ruke – priča Borivoj.

 

 

Razdvojenost od porodice teško pada

 

On ističe da nije ni malo lako biti izolovan na brodu. „Počeli smo jedni druge da ujedamo“, kaže kroz šalu.

 

– I razdvojenost od porodice teško pada, sreća je samo u ove moderne sisteme komunikacije, pa možemo da se vidimo. A nama četvorici, bar po ovim najavama u Francuskoj, sledi još mesec dana boravka na brodu – ističe Borivoj, kojem supruga Fibi i desetogodišnji sin Luka žive u Zemunu, i sa njima je u redovnoj komunikaciji.

 

Uz fotografije broda i lokacije na kojoj se nalazi, Borivoj nam je poslao i najnoviju sliku, na kojoj se vidi i da je reka preplavila kej u Bordou. “Samo nam je još to nedostajalo”, dodaje naš sagovornik.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM