Društvo Vesti Zrenjanin

Međunarodni dan medicinskih sestara biće obeležen i ove godine

međunarodni dan medicinskih sestara
Foto: Pixabay

Međunarodni dan medicinskih sestara, 12. maj, biće obeležen i ove godine. „Sestrinstvo – glas da povede: vizija zdravstva budućnosti“ je slogan koji je Međunarodno veće medicinskih sestara – tehničara odabralo za obeležavanje ovogodišnjeg praznika.

 

– Ove godine, zbog epidemiološke situacije, naš dan ćemo obeležiti na drugačiji način. Nećemo organizovati centralnu proslavu. Odlučili smo i da ne nagradimo pojedince. Podelićemo zahvalnice svim zdravstvenim ustanovama u okrugu, jer su svi u sistemu podneli podjednak teret u lečenju i nezi pacijenata. Kao što sada preuzimamo iste obaveze u imunizaciji građanstva – kaže za portal zrenjaninski.com Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: Za sedam škola i jedan vrtić obezbeđeno blizu 19 miliona dinara

 

Naša sagovornica dodaje da će Savez zdravstvenih radnika Zrenjanin, u skladu sa epidemiološkom situacijom, deo zdravstvenih radnika povesti na vikend u Sarajevo. Drugi deo će u junu voditi na Hvar.

 

Do izražaja došle slabosti zdravstvenih sistema

 

Inače, u proglasu koji je izdat ove godine povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara stoji da je virus korona zdravstvene sisteme i zdravstvenu zaštitu stavio pred veliki izazov. Do izražaja su došle slabosti zdravstvenih sistema i veliki pritisak pod kojim rade medicinske sestre – tehničari. Među njima su globalni nedostatak medicinskih sestara, stres i sagorevanje na poslu, te kovid infekcije i smrtni ishodi među medicinskim sestrama.

 

U odgovoru na ovaj pritisak, zdravstvo se našlo na ivici velikih preokreta i inovacija. Kao najbrojniji pružaoci zdravstvenih usluga, medicinske sestre i tehničari su na čelu ove revolucije u zdravstvenom sistemu.

 

Međunarodno veće medicinskih sestara i tehničara veruje da je od vitalne važnosti pokazati svetu ko su medicinske sestre i tehničari, šta rade i zašto treba ulagati u ovaj značajan resurs. Glas sestrinstva treba da se čuje širom sveta, da proširi vest o ovoj važnoj profesiji i o tome kako ona doprinosi zdravlju stanovništva.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Globalnoj poruci dodajemo još jednu. A to je da pozivamo sve, koji to još nisu učinili, da se vakcinišu. Vakcina nema alternativu i samo ona će nam omogućiti da se svi vratimo životu koji smo vodili pre pandemije – ističe Đurđica Šljapić, uoči Međunarodnog dana medicinskih sestara.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz