Društvo Vesti Zrenjanin

Korona otežala rad: Rezultati u školama lošiji nego prošle godine

rad u školama
Foto: Pixabay

Prvi kvartal, ili kako se to kolokvijalno kaže, prvo tromesečje u školama je završeno i nastavnici, stručni saradnici i direktori analiziraju rezultate koje su đaci postigli.

 

Preovlađujuća je ocena da će rezultati u proseku biti lošiji nego u istom periodu prošle godine.

 

– Molimo Boga da što duže ostanemo u školi, kako god da je u njoj organizovana nastava, i da se koliko god je moguće odloži potpuni prelazak na onlajn nastavu. Rezultati na testovima na kraju prvog tromesečja su jako loši. Đaci su shvatili da tokom dana kada ne idu u školu ne moraju da prate nastavu, što naravno nije tačno. Kod nas u školi imamo dece koja nemaju tehničku podršku za praćenje nastave onlajn. I platforma preko koje radimo onlajn je zahtevna, internet puca, nije lako – kaže za portal zrenjaninski.com Snežana Boldižar, nastavnica istorije u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prva privatna srednja škola u Zrenjaninu upisuje nove polaznike

 

U školama koje imaju manje učenika uspeli su da organizuju nastavu tako da sva deca idu u školu, po grupama. Međutim, i u tim školama rezultati u prvom tromesečju nisu sjajni.

 

Plaćen danak prolećnoj onlajn nastavi

 

Većina prosvetnih radnika smatra da je u prvom tromesečju plaćen danak i prolećnoj onlajn nastavi. Kažu, deca koja su krenula u prvi razred nisu imala vremena da na predškolskom nivou nauče da sede na času. Pojedini bivši prvaci su krenuli u drugi razred a da ne umeju da čitaju i pišu, a sadašnji trećaci iz drugog razreda su stigli a da nisu savladali latinicu.

 

Kako kažu prosvetni radnici, novu školsku godinu trebalo je početi onim delom gradiva koje nije dobro savladano u proleće. Međutim, prema uputstvima Ministarstva prosvete, krenulo se dalje, kao da je sve u redu. Časovi traju 30 minuta, deca idu po dva ili tri dana nedeljno u školu, ostalim danima su kod kuće… Zaostaci su sve veći, pa su lošiji prosečni rezultati logičan ishod.

 

– U nižim razredima je situacija bolja, jer su nam mališani išli u školu svakog dana, podeljeni po grupama. U višim razredima situacija nije sjajna. Đaci bi trebalo da tog dana, kada nisu u školi, nastavu prate preko televizije. Da li to rade? Većina ne. Kada dođu u školu, nastavnik, prema planu i programu, nastavlja da predaje, očekujući da je prethodna lekcija ispraćena i naučena. U većini slučajeva se to ne dešava. Rezultati u prvom tromesečju su loši, ali će oni poslužiti kao putokaz za naredni period – ističe Zlatko Bulić, direktor Osnovne škole „Branko Radičević“ u Čenti.

 

rad u školama
Foto: Pixabay

 

Učenici podeljeni u grupe

 

Osnovnu školu „2. oktobar“ u Zrenjaninu pohađa 551 učenik, a đaci su raspoređeni u 24 odeljenja. Svi učenici su podeljeni u grupe.

 

Đaci do četvrtog razreda dolaze u školu svakog dana, a nastava za učenike od petog do osmog razreda organizovana je po kombinovanom modelu.

 

– Prva dva meseca nastava za ove učenike bila je organizovana tako da su se nedeljno smenjivale grupe A i B. Jedne nedelje je A grupa imala neposredan rad u školi, a grupa B nastavu na daljinu preko jedinstvene platforme – Gugl učionice. Naredne nedelje bilo je obrnuto. Od 2. novembra za ove grupe učenika nastava se odvija po izmenjenom kombinovanom modelu, gde se grupe A i B smenjuju svakog drugog dana. Ovo ujedno znači da će obe grupe učenika češće biti u školi. Češća će biti interakcija između nastavnika i učenika iz obe grupe. A to je i rešenje za jedan broj učenika koji nema tehničku podršku za onlajn učenje – objašnjava Sanja Gerbeš, direktorka škole „2. oktobar“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Sindikat prosvetnih radnika Banata: Novi ministar, stari problemi

 

Što se tiče rezultata, direktorka Gerbeš kaže da je na završnom ispitu uspeh učenika bio u blagom padu, ali da se posle prvog tromesečja ne primećuje razlika u odnosu na prošlu godinu.

 

– Ako poredimo uspeh u prvom kvartalu ove školske godine i rezultate na istom prošle godine, razlike gotovo i da nema. Prisutno je formativno i sumativno ocenjivanje. Kvartalno se ne zaključuju ocene, nego se prati rad učenika u cilju pospešivanja njihovog uspeha. Dosadašnji uspeh je u skladu sa učeničkim zalaganjem i nema većih odstupanja – rekla je za portal zrenjaninski.com Sanja Gerbeš.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz