Društvo Vesti Zrenjanin

Grupa humanih Zrenjaninaca predano pomaže ugroženim sugrađanima

obrok za porodicu zrenjanin
Gabriela Palfi i Gordana Malbaški Udicki

Grupa „Obrok za porodicu Zrenjanin“ predano pomaže svojim sugrađanima koji su u teškoj situaciji, uprkos brojnim teškoćama i ograničenjima u vanrednom stanju.

 

Grupa koja aktivnosti priprema preko društvenih mreža i internet komunikacije, sada broji više od 2300 članova, ali su među najaktivnijima Gordana Malbaški Udicki i Gabriela Palfi. One prikupljaju donacije za pomoć, prave pakete i otpremaju ih porodicama ili pojedincima koji im se javljaju, ili na čije teško stanje im drugi ukažu.

 

– Mi pomažemo od polovine januara ove godine, a aktivnosti smo nastavile i u vanrednom stanju. Pomagale smo tridesetak porodica na nedeljnom nivou, a juče smo uspele da obezbedimo pakete za 12 porodica. Zbog vanrednog stanja manje je i donacija, mada su potrebe i veće nego u redovnim okolnostima – kaže za portal zrenjaninski.com Gordana Malbaški Udicki.

 

Pročitajte još: Učenice Zrenjaninske gimnazije briljirale na međunarodnom takmičenju

 

Problem se javio iz razloga što restorani, koji su bili uključeni u akcije grupe, više ne pripremaju i ne isporučuju hranu. A otpremanje toplih obroka na adrese koje preporuče Gordana i Gabriela bio je jedan od načina podrške. Drugi vid je bilo prikupljanje donacija potrošača u dva Maxi marketa u Zrenjaninu, koji su artikle namenjene za akciju ostavljali u takozvane „Maxi korpe“.

 

– Oni koji žele da pomognu ipak se manje kreću, poštujući apel „Ostani kod kuće“. To se odražava i na količinu artikala koje zateknemo u namenskim korpama – napominje Gordana.

 

U grupi „Obrok za porodicu Zrenjanin“ sve više mladih aktivista

 

Gabriela ističe da oni nisu ni Crveni krst, niti Centar za socijalni rad, već grupa spremna da pomogne sugrađanima kojima je pomoć potrebna. Zavise od donatora i ako donacija ima, punog srca ih dele. Ako nema dovoljno, nema ni pomoći za sve koji se jave. Neki im i zamere ako nisu u mogućnosti da im pomognu, ali članice grupe to ne obeshrabruje.

 

– Mi već znamo kome je pomoć najpotrebnija. U prvom planu su nam porodice sa malom decom, bolesnim članovima, zajednice bez ikakvih prihoda, samohrane majke… U paketima su brašno, ulje, šećer, testenine, jaja, pirinač, konzerve, dugotrajno mleko, keks, čokolade, ali i sredstva za ličnu higijenu i druge potrepštine. Sve dovoljno za nekih sedam dana – kaže Gordana.

 

Ona ističe i individualne akcije članica. Kao primer navodi Nikoletu Vidaković Dojkić, koja dva puta nedeljno kuva obroke za korisnike i odnosi im ih na kućni prag.

 

– To je naš princip rada. I mi pakete ostavljamo pred vrata porodica kojima pomažemo. Odnosno, ostavljaju ih taksisti koji su se uključili u našu grupu, a ima ih petnaestorica, koji besplatno odvoze pomoć. Svi se držimo pravila da poštujemo privatnost porodica i pojedinaca kojima pomažemo. Odnos je zasnovaan na obostranom poverenju – napominje naša sagovornica.

 

Mnogo je teških priča, dodaje, i navodi primer da su juče isporučili i donirani trosed i dvosed, pre toga televizor, komade nameštaja, mnogo garderobe… Sve, samo ne novac, jer je to od početka prihvaćeno i poštovano pravilo.

 

U grupi su pretežno žene, ima i muškaraca, ali naročito ohrabruje sve veći broj mladih aktivista. Jer, plan članica ove humane grupe je da ona istrajava sve dok bude ijednog sugrađanina kojem će pomoć biti potrebna.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM