Društvo Vesti Zrenjanin

Učenice Zrenjaninske gimnazije briljirale na međunarodnom takmičenju

učenice zrenjaninske gimnazije

Na međunarodnom takmičenju „Ahimsa: Tagore i Gandi“ tri učenice Zrenjaninske gimnazije ostvarile su sjajan rezultat. One su pisale eseje na engleskom jeziku na Gandijeve citate. Takmičenje je organizovao Tagore centar Srbija povodom 150 godina od rođenja Mahatme Gandija. Na takmičenju su, inače, učestvovala trideset dva učenika iz celog sveta.

 

Međunarodni žiri, koji su činili profesor Univerziteta Pardubice u Češkoj dr Atila Pato, profesorka filozofije u gimnaziji „Slobodan Škerović“ iz Crne Gore Jasminka Milošević i bivši učenik Zrenjaninske gimnazije, a sada asistent na Univerzitetu Šefild u Velikoj Britaniji, doktorand Radivoj Stupar, pregledali su i ocenili eseje u prvoj fazi i izabrali jedanaest finalista, među kojima je bila i učenica Olivera Sekulić iz Zrenjaninske gimnazije.

 

– Drugi deo takmičenja sastojao se u prezentaciji rada i diskusiji koja je organizovana kao Skajp konferencija 23. marta. Na konferenciji je učestvovala i osnivačica Tagore centra, profesorka Dipanita Data – kaže za portal zrenjaninski.com profesorka Zrenjaninske gimnazije Aleksandra Maksić.

 

Pročitajte još: Izmena školskog kalendara – bez prolećnog raspusta u Vojvodini

 

Profesorka engleske književnosti na Univerzitetu u Kalkuti Dipanita Data, inače, u Zrenjanin je dolazila trinaest puta i zajedno sa profesorkom filozofije Aleksandrom Maksić realizovala čitav niz kulturnih aktivnosti, poput „Dana indijske kulture i filozofije“. Zaslužna je i za uspostavljanje uspešne saradnje sa Ambasadom Indije u Beogradu.

 

učenice zrenjaninske gimnazije

 

Helena Novaković: Filozofija uvek donese nova saznanja

 

U finalu su bili učenici iz Turske, Belorusije i Srbije, a kao najbolji među njima pokazao se Ajbars Onder iz Turske. Srebrnu medalju ponele su Teodora Šiklošić i Helena Novaković, dok je bronza pripala Dušici Piperski. Dušica je u svom radu, razmišljajući o principu ahimse, odnosno nenasilja, i istakla je sličnost duhovnog usavršavanja kod Gandija i Platona, kao i utopijski potencijal ahimse. Helena je pisala o nenasilju kao o nečemu što učimo i što nije sastavni deo naše prirode, dok je Teodora ahimsu nazvala silom koja čini čuda.

 

– Moj rad na ovom takmičenju govorio je o nenasilju. U njemu sam predstavila svoja razmišljanja i stavove vezane za jedan od Gandijevih citata. Takmičenja na kojima je zadatak pisanje eseja dozvoljavaju mi da budem kreativna i originalna, da vežbam prenošenje svojih misli u reči. Rezultati nisu ključni, ali su svakako podsticaj da nastavim da se trudim i radim na svojoj skromnoj filozofskoj kreaciji. Želim da se zahvalim profesorki filozofije Aleksandri Maksić, ostalim organizatorima i učesnicima. Filozofija uvek donese nova saznanja i pozitivno iskustvo – rekla je Helena Novaković.

 

učenice zrenjaninske gimnazije

 

Teodora Šiklošić: Za mlade ljude je važno da čuju nešto iskreno

 

Teodora Šiklošić navodi da je želja za izražavanjem sopstvenog mišljenja ono što ju je najviše podstaklo da piše eseje.

 

– Mislim da je veoma važno za mlade ljude da čuju nešto iskreno, s obzirom na to u kakvoj sadašnjosti punoj laži i manipulacija živimo. U školi smo već imali predavanja o Gandiju i tako je i počelo naše interesovanje za njegov život i ideologiju. Gandi, kao i indijsko stanovništvo, pobunili su se protiv britanskih vlasti mirovnim protestima, i na taj način su stekli nezavisnost. To je podloga, a taj mirovni protest podstaknut nenasiljem (ahimsom) bio je jedini i najispravniji način da uspeju, a da niko ne bude povređen – objašnjava Teodora.

 

Ključ je, dodaje ona, u tome kako se odnosimo prema drugima i kako želimo da nam uzvrate.

 

– Ako se borimo vatrom protiv vatre, samo ćemo dobiti još veći haos. Osim nenasilja, bitan je i aktivizam, motivacija i kako to prenosimo na druge. Takav primer imali smo u našoj zemlji tokom ratova devedesetih godina prošlog veka. Pokret mladih ljudi „Otpor“ se nenasilnim aktivizmom suprotstavio tadašnjem režimu. I u teškim vremenima ništa ne treba da nas spreči da se borimo dalje, principom Ahimse, ili uopšte našim intelektualnim trudom – ističe Teodora Šiklošić.

 

Pročitajte još: Bajkeri u znak podrške medicinskom osoblju doneli vodu i kafu

 

Ona dodaje da su filozofija, sociologija, književnost i druge umetnosti, kako joj se čini, jedini način da se pomoću njih izrazimo i istaknemo nešto dobro u ovom sivilu.

 

– Zbog toga mi znači i ovo takmičenje, kao i republičko iz filozofije na koje sam prošla ove godine. A pre svega svojim radom želim da podstaknem i druge da čine isto. I kada drugi to shvate, mislim da je sve vredno truda – zaključuje naša sagovornica.

 

Radovi zrenjaninskih gimnazijalki biće objavljeni u istoimenoj publikaciji koju priprema Tagore centar Srbija, zajedno sa renomiranim autorima iz celog sveta.

 

učenice zrenjaninske gimnazije

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz