Društvo Vesti Zrenjanin

Građanima dostupni lični podaci iz 20 evidencija na portalu eUprava

lični podaci
Foto: Pixabay

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije saopštila je danas da su građanima na portalu eUprava dostupni lični podaci iz čak 20 elektronskih evidencija i registara.

 

Građani mogu da pogledaju i provere svoje podatke, kao i da prijave nadležnim institucijama ukoliko ti podaci nisu tačni.

 

Na raspolaganju su i lični podaci iz matičnih knjiga rođenih i venčanih, podaci o ličnoj karti, pasošu, prebivalištu, državljanstvu, boravištu, privremenom boravištu u inostranstvu, biračkom mestu, vozačkoj dozvoli, registraciji vozila, oružju u legalnom posedu…

 

Takođe, dostupni su podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog geodetskog zavoda, PIO fonda, Poreske uprave i lokalnih poreskih administracija.

 

Pročitajte još: Ne krećite na put: Grčka od sutra zatvara granice za turiste iz Srbije

 

Registrovani korisnici koji se prijavljuju na portal eUprava, uz korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata, mogu da pristupe podacima iz svih 20 elektronskih evidencija i registara.

 

Korisnicima koji se prijavljuju sa dvofaktorskom autentikacijom dostupan je veći broj evidencija. Korisnicima koji se prijavljuju korisničkim imenom i lozinkom dostupna je samo jedna evidencija.

 

„Ova funkcionalnost portala eUprava pomaže daljem razvoju eUprave u Srbiji. Naročito doprinosi implementaciji Centralnog registra stanovništva. Građani su u prilici da lako provere tačnost i kompletnost svojih podataka. Po potrebi, mogu da se obrate nadležnoj instituciji kako bi se oni ažurirali“, saopštila je Vlada Srbije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM