Društvo Vesti Zrenjanin

Elektronski upis u srednje škole – nova usluga na portalu eUprava

elektronski upis u srednje škole

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije najavila je da će 8. i 9. jula, na portalu eUprava, biti dostupna nova usluga. U pitanju je elektronski upis – eUpis u srednju školu.

 

Usluga će biti omogućena za sve redovne škole i gimnazije. Ovo ne važi jedino za muzičke, baletske, specijalne i privatne škole.

 

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da će po prvi put ove godine upis u srednju školu biti dostupan potpuno elektronski. I to od podnošenja prijave za upis do notifikacije da je upis kompletiran.

 

Pročitajte još: Novi školski kalendar za narednu školsku godinu u Vojvodini

 

U skladu sa tim, učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici ne treba da dolaze u školu radi upisivanja. Jovanović je dodao da će mogućnost upisa učenika direktno u školi postojati i ove godine. Ipak, preporuka je da se upis odradi onlajn preko eUprave.

 

Škole će, po prijemu prijave koju je roditelj popunio na portalu eUprava, po službenoj dužnosti pribaviti podatke o učeniku iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i informaciju iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu. Na taj način će pribaviti i podatke o prethodno završenom obrazovanju, na bazi čega je učenik i bio raspoređen u tu srednju školu.

 

Na osnovu tih i podataka koje je roditelj popunio u prijavi, ovlašćeno lice škole će završiti upis bez potrebe da roditelj dolazi u školu.

 

Potrebno je da roditelj ima kreiran nalog na portalu eUprava

 

Dakle, potrebno je samo da roditelj ima kreiran nalog na portalu eUprava. To je neophodno da bi mogao da pokrene uslugu eUpis u srednju školu. Zbog toga svi roditelji, ili drugi zakonski zastupnici, koji imaju decu za upis u srednju školu, treba da provere svoje naloge na portalu eUprava.

 

Ukoliko ih nemaju, potrebno je da ih kreiraju, kako bi 8. i 9. jula elektronski upisali svoje dete u srednju školu u kojoj je raspoređeno.

 

Što se tiče muzičkih, baletskih i specijalnih škola, upis se vrši 29. juna. Potrebno je da se roditelji obrate tim školama kako bi se informisali o posebnim uslovima upisa.

 

I ove škole će u pozadini koristiti elektronski sistem za upis. Stoga ni ovim roditeljima takođe neće biti traženi na uvid papirni dokumenti.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM