Društvo Vesti Zrenjanin

Dom zdravlja Zrenjanin dobio novi ultrazvučni aparat

novi ultrazvučni aparat

Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ iz Zrenjanina dobio je sredstva za nabavku novog ultrazvučnog aparata koji će biti korišćen u službama za zdravstvenu zaštitu žena i dece i omladine. Sredstva u iznosu od 3,9 miliona dinara dobijena su u okviru javnog konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Novi ultrazvučni aparat je od 1. oktobra dostupan pacijentkinjama u okviru zdravstvene zaštite žena Doma zdravlja.

 

Projektom je planirano korišćenje novog ultrazvučnog aparata i u okviru Službe zdravstvene zaštite dece i omladine za skrining pregled kukova odojčadi. Zbog nedostatka opreme ovaj pregled do sada nije rađen u Domu zdravlja Zrenjanin, te se u budućnosti očekuje i ova usluga.

 

PROČITAJTE JOŠ: Hiperbarična komora “Oxybaric” – oaza zdravlja u srcu Zrenjanina

 

Savetovalište za zdravstvenu zaštitu žena poseduje jedan ultrazvučni aparat iz 2006. Prošle godine je na njemu urađeno ukupno 5.700 ultrazvučnih pregleda. Postojeći ultrazvučni aparat nije bio u mogućnosti da podmiri sve potrebe službe za većim brojem ultrazvučnih pregleda, kao ni da ispuni sve zahteve u pogledu dijagnostike. Aparat ima slabiju rezoluciju, slab i spor procesor, i zahtevao je češće servisiranje.

 

Dr Dragan Ilić: Biće povećan broj ultrazvučnih pregleda

 

– Nabavkom novog savremenog ultrazvučnog aparata povećaće se broj ultrazvučnih pregleda. Kvalitet ultrazvučnog pregleda u ranoj detekciji oboljenja jajnika i materice biće podignut na viši nivo. Takođe, biće postignuta bolja detekcija benignih i malignih promena na dojkama i omogućen detaljniji i precizniji ultrazvučni pregled fetusa. Ultrazvuk je neinvazivna dijagnostička metoda, neškodljiva po majku i plod. Današnje praćenje trudnoće ne može se zamisliti bez ultrazvučnog pregleda – objašnjava načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Dragan Ilić.

 

On ističe da je klasičnim ultrazvučnim pregledom moguće otkriti do 50 odsto anomalija ploda. Detaljnim pregledom mguće je otkriti od 75 do 85 odsto anomalija.

 

PROČITAJTE JOŠ: Komisija pokrenula postupak protiv ustanove “Apoteka Janković”

 

– Glavni zadatak pri radu ginekologa je da nađe najbolje moguće uglove i preseke iz kojih će sa najvećom sigurnošću ciljano sagledati detalje anatomije ploda. Trudnica takođe sve vreme može na ekranu da prati tok pregleda – ističe dr Ilić.

 

Služba za zdravstvenu zaštitu žena, inače, pruža usluge ginekološkog ultrazvuka, ultrazvuka dojki i ultrazvučnog pregleda trudnica. Aktivnosti službe su usmerene na unapređenje reproduktivnog zdravlja žena, kao i ranoj detekciji i lečenju bolesti.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.