Društvo Vesti Zrenjanin

Do 30. juna gradske i seoske škole treba da realizuju više projekata

muzička škola josif marinković
Muzička škola "Josif Marinković"

Potpisivanjem memoranduma o saradnji sa Gradom Zrenjaninom, kompanija NIS je u godini koju smo ispratili opredelila 12,5 miliona dinara za digitalizaciju i bezbednost u deset škola na zrenjaninskom području. Svi ugovori sa školama su potpisani, a rok za realizaciju svih projekata je do 30. juna 2021. godine.

 

Na spisku je jedna zrenjaninska srednja škola, i to Tehnička škola. Za nju je predviđeno opremanje kabineta za obrazovne profile kao što su tehničar mehatronike i mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinom, kao i rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa industrijskim robotom. Taj projekat biće finansiran sa nešto više od dva miliona dinara.

 

PROČITAJTE JOŠ: Mladi Zrenjaninac Andrej Cvetić dobitnik nagrade “Dr Zoran Đinđić”

 

Tu je i Osnovna i srednja muzička škola „Josif Marinković”. Njoj sledi nabavka desktop računara za informatički kabinet i tonski studio. U planu je i unutrašnje sređivanje informatičkog kabineta sanacijom vlage i izvođenjem elektro-radova. Ovaj poduhvat vredan je oko 800 hiljada dinara.

 

Ostalo su osnovne škole, četiri u gradu i četiri u selima.

 

U „Njegošu“ nabavka školskog nameštaja

 

Za osnovne škole „2. oktobar”, „Žarko Zrenjanin” i „Petar Petrović Njegoš” predviđena su gotovo istovetna sredstva. Za svaku je namenjeno nešto više od po 800.000 dinara. Slična je i namena ulaganja i uglavnom se odnosi na unapređenje postojećeg sistema za video nadzor nabavkom digitalnih kamera, monitora, hard diskova i snimača, kao i opremanje i modernizacija informatičkih kabineta. U „Njegošu“ će se, umesto bezbedonosne opreme, odraditi nabavka školskog nameštaja.

 

Najveće ulaganje biće u inventar i opremu Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“, i to 1,87 miliona dinara. Predviđena je zamena zastarele opreme u postojećem informatičkom kabinetu i formiranje novog multimedijalnog kabineta. To će se ostvariti nabavkom novih desktop računara za redovnu nastavu i vannastavne aktivnosti. Planirano je i unapređenje postojećeg sistema za video nadzor, u školi koja ima tri ulaza i čak 13.000 kvadrata dvorišnog prostora.

 

škola u melencima
Foto: Osnovna škola Melenci

 

Realizacija projekata i u četiri seoske škole

 

Od seoskih škola ugovore su potpisale OŠ „Svetozar Marković Toza“ iz Elemira, OŠ „Jovan Dučić“ iz Kleka, OŠ „Sveti Sava“ iz Stajićeva i OŠ „Dr Boško Vrebalov“ iz Melenaca.

 

Elemirskoj školi dodeljeno je 1,43 miliona dinara za uređenje kabineta za informatiku u matičnoj zgradi škole, za izvođenje molerskih i elektro radova, ugradnju novih vrata i nabavku učeničkog nameštaja. Ta sredstva predviđena su i za nabavku računarske opreme, projektora i multifunkcionalnog uređaja, dok će se postojeća oprema i nameštaj preneti u izdvojeno odeljenje u Tarašu.

 

Škola u Kleku dobija 851.429 dinara za opremanje školskih učionica i kabineta interaktivnim tablama, projektorima i multifunkcionalnim uređajem. Radiće se i nabavka laptop računara za nastavnike, u cilju pripreme nastave i vođenja elektronskog dnevnika.

 

U školi „Sveti Sava“ prioritet je uređenje tri učionice zamenom prozora, koji su ugrađeni davne 1935. godine, i sanacija zidova, kao i nabavka osnovne digitalne opreme, desktop računara i projektora.

 

Školi u najvećem srednjobanatskom selu, Melencima, sleduje 1,86 miliona dinara za uređenje i opremanje informatičkog kabineta učioničkim nameštajem i digitalnom opremom. Planiran je i video nadzor za potrebe obezbeđivanja opreme u kabinetu.

 

Do sada realizovano 156 projekata iz različitih oblasti

 

„Kroz program „Zajednici zajedno“ kompanija NIS podržava mlade, sa posebnim akcentom na unapređenju bezbednosti i digitalizacije obrazovnih ustanova“, poručuju iz kompanije NIS.

 

NIS podseća na ulaganja u Zrenjanin u prethodnim godinama, od 2009. od kada je aktuelan program „Zajednici zajedno“.

 

„Kada je u pitanju grad Zrenjanin, kompanija NIS sarađuje u okviru projekta „Zajednici zajedno“ od samog početka sprovođenja programa. Do sada je uloženo više od 146 miliona dinara. Realizovano je 156 projekata iz različitih oblasti, a najviše iz sporta“, navodi se u saopštenju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz