Društvo Vesti Zrenjanin

Mladi Zrenjaninac Andrej Cvetić dobitnik nagrade „Dr Zoran Đinđić“

andrej cvetić

Andrej Cvetić je dobitnik nagrade „Dr Zoran Đinđić“ za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka u 2020. godini.

 

Andrej je nagradu dobio za master rad „Yuniverzum nostalgije: političko i emancipacijsko u literaturi o postsocijalističkim nostalgijama na prostoru bivše Jugoslavije“. Rad je odbranjen na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

 

Andrej Cvetić je naš sugrađanin i, iako ima samo 26 godina, iza njega je već vrlo uspešna istraživačka karijera.

 

Završio je Zrenjaninsku gimnaziju 2013. godine. Od 2013. do 2017. studirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Potom je od 2017. do 2020. bio masterant na Odeljenju za sociologiju na istom fakultetu. Od 2018. studira na master studijama međunarodne bezbednosti na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

 

– Tokom srednje škole moja interesovanja gravitirala su ka lingvistici, filozofiji i istoriji. Zato mi je bilo jasno da će moje studije na univerzitetu imati veze sa društvenim naukama. U četvrtoj godini sam čak bio primljen na Univerzitet u Edinburgu na programu za lingvistiku i filozofiju. Međutim, nisam otišao jer je Coca Cola, koja je davala stipendije stranim studentima, te 2013. povukla svoj program – priča za portal zrenjaninski.com Andrej Cvetić.

 

Iste godine predstavljao je Srbiju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Danskoj. Esej o razvoju moderne humanističke misli, koji je napisao na tom takmičenju, odredio je da studira sociologiju.

 

– Po povratku, profesorka Aleksandra Maksić i ja smo analizirali esej i njena rečenica da je esej odličan, ali ne i filozofski, podstakla me je da shvatim kako želim da se bavim i teorijskim radom, ali i empirijskim istraživanjem i da je sociologija disciplina koja uspeva da obuhvati sva moja interesovanja. Tako sam upisao studije sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu – kaže Andrej.

 

andrej cvetić

 

Započeo istraživačku karijeru

 

Za svoju akademsku odnosno naučnu karijeru, koja formalno još ne postoji, Andrej kaže da je istraživačka, i to studentska, istraživačka karijera.

 

– Istraživačku karijeru sam počeo kroz angažovanje na fakultetu i kroz neformalani studentski rad. Na fakultetu sam uspevao da svojim seminarskim radovima pristupam kao malim istraživanjima. Ali, samostalan rad je ipak davao najbolje rezultate i najznačajnija iskustva. Tokom 2016. sam sa koleginicom uspeo da objavim jedan pregledni i jedan empirijski članak o aseksualnim osobama. Empirijsko istraživanje je prepoznato kao važno, pa smo dobili priliku da ga objavimo na engleskom jeziku kao prvi empirijski rad o toj temi koji se odnosi na Jugoistočnu Evropu – navodi naš sagovornik.

 

Od ove godine on sarađuje i sa Journal of Regional Security gde uređuje prikaze knjiga. Pored ovih objavljenih radova, učestvovao je na četiri naučne konferencije na kojima je predstavljao rezultate samostalnih ili koautorskih istraživanja. Kroz svoje master radove takođe se trudio da sprovede istraživanja koja će dati originalan doprinos sociologiji, odnosno studijama bezbednosti.

 

– U master radu za koji sam dobio nagradu „Dr Zoran Đinđić“ ispitivao sam status pojmova političkog i emancipacije u akademskoj literaturi o post-socijalističkim nostalgijama, sa ciljem da na osnovu savremene socijalne i političke filozofije pružim set kriterijuma po kojima bi same pojave mogle da se shvataju kao političke, odnosno emancipacijske. Odgovor ukazuje da ovi fenomeni, protiv nastojanja nekih autora i literature, imaju nizak politički i emancipatorski potencijal – ističe Andrej.

 

Nagrada mu znači više nego što je spreman da prizna

 

O tome koliko mu znači nagrada „Dr Zoran Đinđić“ Andrej kaže da mu verovatno znači više nego što je spreman da prizna.

 

– Vidim je kao nagradu za jedno solidno istraživanje koje je produkt bezmalo dvogodišnjeg rada, razmišljanja, prerade ranijih ideja, odbacivanja i vraćanja na neke stare. Naime, sam rad je nastajao u fazama kroz seminarske radove i kroz moje nezadovoljstvo postignutim rezultatima u tim radovima. U tom smislu nagrađen je trud i spremnost da se jedna tema ne napusti dok rezultati nisu dovoljno dobri da daju jasnu i koherentnu poentu. Drugi, za mene lično važniji aspekt ove nagrade, jeste činjenica da sam kroz ovaj rad uspeo da razbijem gotovo dvogodišnju blokadu koja je nastala nakon mog diplomskog ispita – objašnjava Cvetić.

 

Kroz vraćanje istoj temi, samo iz različitih pozicija, i kristalisanje ideje koju je sproveo u radu, uspeo je da sebe iznova i iznova uči uživanju u istraživačkom radu kroz želju da konačan rezultat bude tekst koji bi i sam uzeo da čita čak i da nije njegov autor.

 

– Prema tome, nagrađeno je svako prepisivanje paragrafa, svako ispravljanje rečenica, svako preispitivanje koherencije ideja i, na kraju, nagrađen je svaki put kada sam rekao sebi da ću da odustanem od studija jer mi ne idu (što se dešavalo najmanje dva puta sedmično), ali sam ipak nastavljao sa radom i nalazio nove načine da u tome uživam – kaže Andrej.

 

andrej cvetić

 

Trenutno piše jednu master tezu

 

On trenutno piše još jednu master tezu, kojom treba da završi studije međunarodne bezbednosti na Fakultetu političkih nauka.

 

– U radu izgrađujem teorijski model promena u upravljanju sektorom bezbednosti u režimima koji su izgradili institucije civilne i demokratske kontrole, ali kod kojih je u prethodnim decenijama prema nizu svetski priznatih indeksa (Freedom House ili V-Dem) registrovan pad demokratije. Pored pisanja ovog rada, planiram da ove godine objavim neke od tekstova koje sam pisao i prerađivao u prethodne dve godine. Iz tog zalaganja trebalo bi da proiziđu makar tri objavljena teksta, na čemu sam polako već počeo da radim. No, tek nakon masteriranja planiram da se ozbiljnije bavim time – napominje Andrej Cvetić.

 

Andrej planira da u ovoj godini upiše doktorske studije. Već je poslao prijave na nekoliko doktorskih programa na političkim naukama, tako da će do aprila znati rezultate.

 

– S obzirom na to da je doktorat sledeći korak, planovi su da dublje upoznajem literaturu i skiciram ideje koje bih koristio u projektu. Drugi plan po značajnosti za ovu godinu mi je obnavljanje znanja starih i učenje novih statističkih tehnika. Programski jezici poput Python-a imaju razvijene pakete za mnoštvo statističkih tehnika, koje u dosadašnjem radu nisam koristio. A verujem da će mi u budućnosti biti potrebne. Stoga, prioritet je da postepeno savladam kodiranje i da učim data science tehnike koje bih mogao da koristim u daljem radu – priča naš sagovornik.

 

Uvek ima slobodnog vremena za trening

 

Andrej osim istraživačke karijere ima i regularan osmočasovni posao. Ipak, trudi se uvek nađe slobodnog vremena.

 

– Deo slobodnog vremena mi je uvek rezervisan za trening, pošto se rekreativno bavim powerliftingom. Nisam naročito uspešan, ali volim taj sport i pomaže mi da ostanem zdrav uprkos satima i satima sedenja. To je najbolji razlog da tri ili četiri puta nedeljno treniram. Naravno, uvek volim da izađem sa prijateljima i uvek imam neko vreme koje sam namenio dragim ljudima. Jednom u dve nedelje bih obično išao u bioskop, pošto volim da gledam filmove. Bez obzira što mi je čitanje u opisu posla, volim i književnost, tako da mi pored filmova i knjige ispunjavaju slobodno vreme – završava razgovor za portal zrenjaninski.com Andrej Cvetić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz