Društvo Vesti Zrenjanin

Danas se slavi Uskrs po gregorijanskom kalendaru (Foto)

uskrs
Foto: volimzrenjanin.com

Hrišćani koji poštuju gregorijanski kalendar, danas slave najveći praznik – Uskrs. Tim povodom, jutros je u Rimokatoličkoj katedrali u Zrenjaninu održana tradicionalna uskršnja misa, koju je služio zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet.

 

Praznik nad praznicima označava uskrsnuće Hrista i pobedu života, što je i suština hrišćanskog učenja.

 

Uskrs se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Tilda Đenge-Slifka Vujin je sveštenica Reformatske crkve u Zrenjaninu

 

Crkvena učenja kazuju da je Isus razapet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, dok se u nedelju zorom osetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

 

Na Uskrs je, prema verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Odatle je potekla u narodu uzrečica „neverni Toma“.

 

uskrs
Foto: volimzrenjanin.com

 

Povodom ovog praznika neguju se brojni običaji

 

Kako se slavi u proleće, i samo novo godišnje doba simbol je ponovnog stvaranja, a svrha mu je dati ljudima hrabrost i nadu za još jednu godinu.

 

Povodom ovog praznika neguju se brojni običaji od uskršnjih vatri, procesija (crkvene povorke – litije) s pokorničkim karakterom na veliki petak, do bojenja i urkrašavanja jaja i darivanja jajima uz uskršnja veselja i igre.

 

Ovo je već drugi Uskrs koji se slavi u vreme pandemije, pa su mnogi običaji izostali.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Najveći broj vernika Uskrs će provesti u krugu najbližih, uz tradicionalnu uskršnju trpezu, na kojoj su obavezni barena šunka, farbana jaja, mladi luk i rotkvice.

 

Redakcija portala zrenjaninski.com svima koji danas slave, želi srećan Uskrs.

 

Album sa oko 100 fotografija sa današnje uskršnje mise u Zrenjaninu možete pogledati na sajtu volimzrenjanin.com

 

uskrs
Foto: volimzrenjanin.com

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM