Društvo Vesti Zrenjanin

Tilda Đenge-Slifka Vujin je sveštenica Reformatske crkve u Zrenjaninu

tilda đenge-slifka vujin

Tilda Đenge-Slifka Vujin sveštenica je Reformatske crkve u Zrenjanin nešto više od godinu dana. U Reformatskoj crkvi nije neuobičajeno da sveštenički poziv obavljaju žene.

 

Tilda je završila Višu vaspitačku školu, radila je u struci, ali i neke druge poslove. Ipak, kako priča za portal zrenjaninski.com, nekako je uvek znala da “to nije to” i da u životu treba da radi nešto drugo. Zato je donela odluku da svoj život posveti crkvi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Uskršnja poslanica zrenjaninskog biskupa dr Ladislava Nemeta

 

– Moji roditelji i njihovi roditelji su vernici i vera je u našoj porodici uvek zauzimala posebno mesto. U crkvi, u koju sam išla, služila je sveštenica. Iako sam završila vaspitačku školu, u jednom momentu sam odlučila da krenem drugim putem. Upisala sam fakultet na kom se školuju budući sveštenici u Klužu, u Rumuniji. Upis ima svoju posebnu proceduru, a i samo školovanje je potpuno drugačije. To je sasvim drugi svet. Školovanje traje pet godina i još dve godine se provedu na praksi, u klupi. Sveštenik postajete na inauguraciji, svečanosti nakon završetka fakulteta – priča Tilda Đenge-Slifka Vujin za portal zrenjaninski.com.

 

reformatska crkva

 

Karijeru počela kao pomoćni sveštenik u Novom Sadu

 

Karijeru je počela kao pomoćni sveštenik u Novom Sadu, a zatim je četiri godine bila na čelu ekumenske humanitarne organizacije. Kad joj je istekao mandat, došla je na čelo Reformatske crkvene opštine Zrenjanin.

 

– Ova crkva ima 73 aktivna vernika. Na žalost, vernici su sve stariji i zato ih je iz godinu u godinu sve manje. Omladina odlazi, a kad stupa u mešoviti brak, nekako uvek nadjača ona druga konfesija. Od kada sam ja u crkvi u Zrenjaninu, nije bilo venčanja, ali sam srećna što su bila dva krštenja. Krstila sam dvojicu dečaka – priča Tilda.

 

Reformatska crkva u Zrenjaninu jedna je od najlepših sakralnih građevina u našem gradu i pod zaštitom je države. Vrata ove crkve otvorena su za kulturne događaje u gradu, jer crkva ima izuzetnu akustiku.

 

tilda đenge-slifka vujin

 

Našu sagovornicu jako raduje što su konačno uspeli da, uz mnogo muka i napora, uvedu električno zvono.

 

– Zvono je život, zvono je znak da u crkvi ima vernika, da crkva živi… Zvono služi da se čujemo, to je znak da nas ima. Na žalost, od tri zvona, koliko je crkva imala na početku 20. veka, ostalo nam je jedno. Poslednjih godina bilo je teško obezbediti da neko zvoni uz pomoć kanapa. To je baš težak fizički napor. Uspeli smo da prikupimo novac i od ove nedelje zazvoniće zvono uz pomoć struje. Tako će se zvono sa Reformatske crkve oglašavati svakog dana u 8, 12 i 20 sati, a nedeljom uoči i nakon bogosluženja – kaže Tilda Slifka-Đenga Vujin.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Vernici reformatske veroispovesti slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru.

 

I baš uoči Uskrsa, na Cvetnu nedelju, oglasilo se zvono na Reformatskoj crkvi. Pravi praznik i za uši i za dušu.

 

reformatska crkva

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM