Društvo Vesti Zrenjanin

DA LI STE ZNALI: Mobilni telefon je pravo leglo zaraze

mobilni telefon
Foto: Pixabay

Mobilni telefon, uz ključeve i novčanik, smatra se jednim od najprljavijih predmeta sa kojim je čovek gotovo uvek u dodiru. Redovno čišćenje novčanika, ključeva, a naravno, i mobilnog telefona preporučuje se uvek, a posebno sada u vreme epidemije korona virusa.

 

Često pranje ruku koje se učestalo savetuje poslednjih nedelja nema nikakvog efekta ako se odmah potom koristi nedezinfikovan mobilni telefon. Isto važi i za prislanjanje uređaja na lice prilikom telefoniranja ili korišćenje telefonskih slušalica koje se ne čiste redovno.

 

Obavezno čišćenje mobilnog telefona

 

To podrazumeva brisanje uređaja alkoholom, hidrogenom, alkoloholnim maramicama ili drugim rastvorom za dezinfekciju. Najbolje je čistiti ga nekoliko puta dnevno, budući da smo sa njim celodnevno u dodiru, a obavezno po povratku kući, kako bi se skinule sve nečistoće i potencijalne opasnosti koje dolaze spolja.

 

Slušalice i spikerfon nisu nimalo loše rešenje

 

Obe opcije su veoma zgodne prilikom razgovora telefonom, s tim što je uključivanje spikerfona izvodljivo onda kada nema smetnji iz okoline – kada ste sami ili kada je okolo sve tiho, pa se sagovornik dobro čuje. Kod korišćenja slušalica važno je setiti se saveta o njihovom čišćenju.

 

Ne treba zaboraviti da postoje i blutut i bežične slušalice, koje takođe mogu da budu dobar izbor.

 

Koristite opcije video poziva na aplikacijama

 

Uglavnom svako ima instaliranu bar jednu od aplikacija koje omogućavaju video-poziv. To je mogućnost koja ne samo što smanjuje kontakt između telefona i lica, već pruža priliku da vidite svog sagovornika i, makar onlajn, sa njim popijete piće.

 

Pročitajte još: PITANJE KOJE NAS MUČI: Utiče li sneg na širenje epidemije?

 

Neka SMS ponovo bude u modi

 

Činjenica je da se dosta komunikacije obavlja i pisanim porukama: mejlovima, četovanjem preko aplikacija, međutim, tu su i SMS poruke. One posebno dobro dođu u prilikama kada internet konekcija i nije tako brza, ili kada je prenos podataka isključen zbog uštede baterije.

 

Higijena je najvažnija mera prevencije

 

Svejedno, tokom i nakon dodirivanje telefona treba voditi računa o tome da se lice što manje dodiruje. Ne treba zaboraviti da bilo koje rešenje koje je zamena za klasično telefoniranje, ne znači da treba zaboraviti na redovno čišćenje uređaja (i drugih predmeta koji su uvek pri ruci), i takođe redovno pranje ruku.

 

Ponavljamo, ovo važi uvek, ne samo u vreme epidemija.

 

Aleksandra Idvorjan

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM