Grad Vesti Zrenjanin

Zrenjanin sufinansira obnovu krova na zgradi Doma sindikata

dom sindikata

Grad Zrenjanin će sa 11,5 miliona dinara sufinansirati obnovu krova i krovne konstrukcije na zgradi u Ulici Kralja Petra Prvog 3, nekadašnjoj palati Srpske zadružne banke, danas poznatoj kao Dom sindikata. Odluka o učešću Grada u ovom projektu usvojena je na poslednjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina.

 

U obrazloženju odluke se navodi da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin od Ministarstva za kulturu i informisanje dobio devet miliona dinara za obnovu krova i krovne konstrukcije na pomenutoj zgradi. Pošto dobijeni novac nije dovoljan da bi se izveli predviđeni radovi, ustanova se obratila Gradu kao osnivaču za dodatna sredstva u iznosu od 11,5 miliona dinara.

 

PROČITAJTE JOŠ: U planu još 120 parking mesta u gradu, evo i na kojim lokacijama

 

„Objekat u Ulici Kralja Petra Prvog broj 3 je spomenik kulture u okviru prostorne kulturno – istorijske celine „Staro jezgro Zrenjanina“. Od velikog je značaja za Republiku Srbiju i grad Zrenjanin. S obzirom na to da je u lošem stanju, predlaže se Skupštini grada da odobri sredstva, radi sprečavanja daljeg propadanja objekta“, piše u ovoj odluci.

 

Izgrađen pedesetih godina 19. veka

 

Palata Srpske zadružne banke izgrađena je pedesetih godina 19. veka. Njen prvi vlasnik i projektant su nepoznati.

 

„Zgrada je izgrađena na šipovima, jer se ranije na tom prostoru nalazilo korito rukavca Begeja. Ne zna se ko ju je podigao, ali se zna da je u jednom periodu, u 19. veku, bila u vlasništvu dr Pavla Demka. U 19. veku u zgradi se nalazio hotel „Pešta“. U hotelskoj sobi broj 6, 1872. godine počeo je sa radom prvi nedeljni list „Torontal“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Rekonstrukcija zgrade je obavljena 1920. godine. Projektant je bio čuveni athitekta Dragiša Brašovan.

 

„Zgrada je rekonstruisana u akademskom maniru po projektu jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata Dragiše Brašovana. To je učinjeno u periodu dok je radio kao gradski arhitekta u Velikom Bečkereku. Nakon sprovedenih radova na rekonstrukciji, u zgradi je počela sa radom Srpska zadružna banka“, ističu u Zavodu.

 

Ispred zgrade se već duže vreme nalazi zaštitna ograda, jer su fasada i krov u lošem stanju. Krajem maja ove godine, deo fasade, na delu zgrade u Savezničkoj ulici, obrušio se u večernjim satima. Srećom, u tom trenutku niko nije prolazio pešačkom stazom, koja se nalazi uz sam objekat, tako da u ovom nemilom događaju nije bilo povređenih.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Iz Saveza samostalnih sindikata su svojevremeno saopštili da je sindikat u velikom problemu jer nije vlasnik zgrade, već se vodi kao njen korisnik. Zbog toga, glasilo je obrazloženje, ne može da uloži novac u njenu sanaciju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz