Grad Vesti Zrenjanin

Raspisan tender: U planu zatvaranje i saniranje gradske deponije

sanacija gradske deponije

Gradska uprava Zrenjanin je raspisala tender za izradu projekta za zatvaranje i potpunu sanaciju, odnosno remedijaciju gradske deponije, objavljeno je na Portalu javnih nabavki. Rok za podnošenje prijava je 25. oktobar, a procenjena vrednost ovog posla je 12 miliona dinara. Zadatak projektanta biće izrada projekta za potpunu sanaciju, to jest remedijaciju deponije, odnosno celovito čišćenje lokacije.

 

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da se deponija nalazi na oko pet kilometara od centra Zrenjanina i da zauzima površinu od 20 hektara. Od toga je otprilike polovina prekrivena smećem.

 

PROČITAJTE JOŠ: Jedna od najstarijih fabrika u našem regionu zapošljava više radnika

 

„Gradska deponija je zapravo smetlište, s obzirom na to da od 1986. služi za nesanitarno deponovanje pomešanog komunalnog otpada, što produkuje zagađene procedne vode iz otpada. Pritom, na lokaciji ne postoje nikakvi sanitarno-tehnički sistemi za sprečavanje oticanja procednih voda, kao ni sistemi za bilo kakav tretman otpada“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

 

Ne evidentira se vrsta i količina doveženog otpada

 

U Zrenjaninu postoji zvanična deponija na jugozapadnoj strani grada. Prostor za tu namenu određen je urbanističkim projektom koji je još sedamdesetih godina prošlog veka uradio Zavod za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju Zrenjanin. Prethodna deponija, koja je nakon toga sanirana, nalazila se južno od grada, pored magistralnog puta Zrenjanin – Beograd.

 

Postojeća gradska deponija se koristi za odlaganje smeća sa područja grada već četvrt veka. Nalazi se na perifernim delovima grada i od centra Zrenjanina je udaljena oko pet kilometara. Deponija ima asfaltirani pristupni put. Na njoj se obavlja ravnanje, sabijanje i razastiranje otpadnog materijala, kao i delimično prekrivanje inertnim materijalom. Za tu svrhu posebno se izdvaja građevinski otpad.

 

Međutim, prilikom dovoženja na deponiju ne evidentira se vrsta i količina dovezenog materijala. Na deponiji završi celokupan komunalni otpad, zajedno sa opasnim otpadom iz domaćinstva, kao i neopasni industrijski otpad.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Takođe, deponija nije obezbeđena od filtriranja takozvanih procednih i ocednih voda kroz slojeve zemljišta, te se može ugroziti kvalitet podzemnih voda. Na deponiji ne postoji ni sistem biotrnova za otplinjavanje deponijskih gasova, kao ni njihovo sakupljanje, te može doći do pojava spontanih požara, što se u prethodnom periodu i događalo.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz