Novi operacioni sto na Odeljenju ortopedije u Opštoj bolnici (Foto)

operacioni sto

Novi mobilni operacioni sto, za potrebe Odeljenja ortopedije sa traumatologijom, predstavljen je danas u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu.

 

Operacioni sto je zrenjaninska bolnica dobila na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Sto je sa elektrohidrauličkim podešavanjem i već se koristi u ortopedskoj hirurgiji i traumatologiji. Koštao je 7,76 miliona dinara.

 

– Ovaj sto omogućuje brži i lakši rad u operacionoj sali. Operacije koje radimo su efikasnije, bezbolnije, sa manjim gubitkom krvi i bržim zarastanjem, kraćim bolovanjima i oporavkom. A, samim tim, i kraćim zadržavanjem u bolnici – ističe dr Jovan Sekulić, specijalista ortopedije sa traumatologijom.

 

Sekulić je medijima predstavio rad hiruške ekipe na mobilnom operacionom stolu.

 

– Ako igde važi ona narodna izreka „Bez alata nema ni zanata“, onda je to u ortopedskoj hirurgiji, koja je sve zahtevnija. Da bismo uopšte mogli da razmišljamo o komplikovanim hiruških zahvatima u lečenju ortopedskih bolesti i traumatologiji lokomotornog sistema, prvi korak je dobar operacioni sto, kao što je ovaj. On je predviđen za hladne, planirane operacije u ortopedskoj hirurgiji, ali i za prelome lokomotornog sistema. Sto ima specijalne nastavke. Oni se mogu koristiti da bi se obavile i veoma zahtevne operacije – napominje Sekulić.

 

On podseća da je prethodni operacioni sto za potrebe ortopedije nabavljen još davne 2003. godine.

 

jovan sekulić
Dr Jovan Sekulić

 

Operacioni sto će biti korišćen za lečenje ortopedskih bolesti

 

Sekulić je precizirao da će sto biti korišćen za lečenje ortopedskih bolesti, i to artroskopije, osteotomije, artroplastike, proteze kuka… Traumatologija će se i dalje raditi u Urgentnom centru, ali će u slučaju potrebe novi sto moći da posluži i pri saniranju preloma.

 

– To je slučaj baš ovih dana, zbog kvara stola u Urgentnom centru. Planiramo da sledeće godine pribavimo moderni baterijski sistem za sečenje i bušenje kostiju, i primenu novih tehnologija u lečenju bolesti lokomotornog sistema – najavio je on.

 

Jovan Sekulić je podsetio i da je u toku ove godine pokrajina za rad i opremanje Opšte bolnice u Zrenjaninu obezbedila više  od 32 miliona dinara. On je ocenio da je raspisivanje centralizovane nabavke pri Ministarstvu zdravlja potpomoglo nabavku moderne opreme, primenu novih tehnologija i podizanje standarda lečenja.

 

operacioni sto

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz