Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Jedna od najstarijih kuća u Mihajlovu prava je lepotica (Foto)

kuća u mihajlovu

Jedna od najstarijih kuća u Mihajlovu, ali i okolini, očuvana je lepa dužna kuća koju danas održavaju Eržebet i Geza Štajer.

 

Kuća u Mihajlovu ima sve karakteristike tradicionalne vojvođanske ili panonske kuće. One su zidane prema standardima koje je propisala Austrougarska monarhija. To znači da su morale biti zidane „na brazdu“, sa užim delom ka ulici.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prodaja useljivih stanova, lokala i garažnih mesta na Lesnini (Foto)

 

Obavezno su imale dva prozora sa ulice a neke, kao ova u Mihajlovu, imale su i drvena vrata kroz koja se ulazilo u konk ili zatvoreni hodnik.

 

Sa ulice je bila prednja, takozvana stajaća soba, koja se retko koristila. Iz konka se ulazilo u ostale prostorije – kuhinju i stražnju sobu. Po potrebi se na ovom tipu kuće mogla dozidati još jedna prostorija, ukoliko je bilo potrebe.

 

kuća u mihajlovu

 

U nastavku kuće, ali ipak odvojeno od nje, nalazile su se komora ili ostava, a onda prema dvorištu štale i obori.

 

Kuće ovog tipa su se krečile u belu ili drap boju. Drveni zabat je već znak modernizacije, a cokla (portura na fasadi) u braon boji se podrazumevala.

 

Kuća u Mihajlovu je građena početkom 20. veka. Naslednici prvih vlasnika danas žive u inostranstvu, ali su brigu o kući poverili meštanima Eržebet i Gezi.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Fotografije pokazuju sa koliko se pažnje i posvećenosti oni o njoj brinu.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
Tagovi

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz