Album prvenac grupe „Luča“ ugledao svetlost dana (Video)

luča
Foto: Alek Živković

Projekat na kojem smo radile i uživale godinu dana ostvaren je, album prvenac grupe „Luča“ je u prodaji, ponosno ističe Zrenjaninka Mirka Kešelj, jedna od četiri članice ovog sastava.

 

– PGP RTS izdao je naš album prvenac pre mesec dana. A svemu je prethodila temeljna priprema. Kako smo mi obrazovane u oblasti etnomuzikologije, bilo nam je bitno da pažljivo promislimo kojih to osam tradicionalnih numera sa prostora Kosova i Metohije mogu da budu reprezentativne. Radom sa Rastkom Aksentijevićem i Nebojšom Brdarićem iznedrile smo album „Luča“ na kojem se mogu čuti pesme  kao što je „Srce mi boluje a ne znam što mu je“ iz okoline Peći, koja je lako prokrčila put do ljubitelja tradicionalne muzike – priča Mirka Kešelj.

 

Tu su i drugi muzički primeri – „Što gu nema Cveta po dvor da šeta“, iz centralnog dela Kosova i Metohije. Ovo je ujedno i pesma koja i danas živi  i peva se na slavama, svadbama i proslavama u našoj južnoj pokrajini.

 

PROČITAJTE JOŠ: Supružnici Adrian i Milica Baloš obišli desetine vojvođanskih dvoraca (Foto)

 

Mirka i još tri devojke, i to Maja Stojanović i Jelena Anđelković iz Beograda, i Jovana Barać sa Kosova i Metohije, oformile su grupu „Luča“ za negovanje srpske tradicionalne muzike. Od skromnih početaka velikim zalaganjem i trudom stigle su i do prvog albuma. Na njemu je obrađena i vrhunski interpretirana i poznata pesma „Karanfil se na put sprema“, ali u aranžmanu nedoživljenom do sada.

 

– Tu je i pesma „Glavata me boli“, namenjena mlađoj publici, koja se poslednjih godina okrenula elektronskom zvuku, ali on ni nama nije stran. Nismo zapostavile ni pesme sa krajnjeg juga KiM, sa Šar planine – „Što se beli, gore Šar planina“. Ona govori o nemerljivoj ljubavi sestre prema bratu – navodi naša sagovornica.

 

Tu je i „Mlajnesto, gorski trndafil“, svadbena pesma Goranaca, vrckavijeg ritma. Zatim pesma „Izlego da se prošetam“, iz Velike Hoče, gde se može čuti Mirkin vokal u kombinaciji sa tradicionalnim instrumentom kavalom.

 

– Ovu pesmu sam zapisala na terenu 2011. godine. Tada sam prvi put posetila Kosovo i Metohiju i shvatila koliko bogatstvo i duhovnu silinu poseduje ovaj komad srpske zemlje – napominje Mirka.

 

luča
Foto: Alek Živković

 

„Luča“ podseća na neke vrednosti na koje smo zaboravili

 

Napominje da je „Luča“ energija i podsetnik na neke vrednosti na koje smo zaboravili u ovom užurbanom vremenu.

 

– Nas četiri smo htele da poručimo svima da zastanu na trideset minuta i poslušaju svaku numeru sa albuma pažljivo. One donose svoje priče i poruke sa Kosova i Metohije. To je i poziv za instrospekciju, u ovim, u najmanju ruku, čudnim vremenima, kada svi tragaju za nekim odgovorima. Nas četiri iz „Luče“ priložile smo tridesetominutni podsetnik ko smo i šta nosimo u genetskom kodu. A naši glasovi dolaze kao materijalizacija. I reakcije na album su zaista pozitivne. Mnogo je tu poruka i reči hvale, ali i suza onih iskrenih, najemotivnijih – dodaje naša sagovornica.

 

Kada su planovi i novi projekti u pitanju, „Luča“ će nastaviti svoju misiju, obećava Mirka.

 

– Vreme je za brendiranje srpske tradicionalne muzike svih prostora gde Srbi žive. Krenule smo od Kosova i Metohije, ali svaki prostor gde su Srbi živeli i gde žive i danas nam je na repertoaru. Novi projekti su u pripremi, a završen je projekat sa kolegom iz Amerike u čijem stvaranju je učestvovao još jedan Zrenjaninac, Sebastijan Kerekeš, gospodar bubnjeva i umetnik na perkusijama. Tu publikaciju smo ostavile za narednu godinu, koja će, nadamo se, svima biti uspešnija i zdravija. Sve može da stane, ali muzika ne – izričita je Mirka.

 

luča
Foto: Alek Živković

 

Da publika sa koncerta ode ispunjena pozitivnom energijom

 

Ona i njene koleginice žive i za trenutak kada će dobiti priliku da zapevaju uživo, na koncertima.

 

– Biće to način da se blisko povežemo sa publikom, ali i da se zabavimo. Da posle našeg koncerta narod ode kućama ispunjen lepom i pozitivnom energijom. A sigurna sam da će nam grad Zrenjanin biti važna destinacija kada su koncerti u pitanju. I unapred se tome radujem. Toliko imam da dam svom gradu u kojem sam odrasla i iz kojeg nosim najlepše uspomene. Tu su moja porodica i ljudi koji me vole – poručuje Mirka.

 

Na kraju, ona se zahvalila portalu zrenjaninski.com koji prati njen i rad grupe „Luča“ od samog početka, i prvog singla „Sini jarko sunce sa Kosova“.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz