Sport Vesti Zrenjanin

Teodora Racić jedna je od najuspešnijih zrenjaninskih šahistkinja

teodora racić

Teodora Racić jedna je od najuspešnijih zrenjaninskih šahistkinja. Na nedavno završenom turniru u Zlatici osvojila je prvu nagradu u ženskoj konkurenciji.

 

Teodora danas ima 21 godinu, a šah je počela da igra sa osam godina.

 

– Šah je igrao tata, igra ga i sada, i on me je naučio osnovama. U stvari, pored njega sam šah zavolela i on je postao deo mog života – priča Teodora Racić za portal zrenjaninski.com.

 

Teodora trenutno ima zvanje majstorskog kandidata. Najveći uspesi do sada su joj titula državnog šampiona u rešavanju šahovskih problema i titula vojvođanskog šampiona u rešavanju šahovskih problema do 18 godina.

 

I pored toga što je student treće godine Fakulteta za menadžment, Teodori ostaje dovoljno vremena da se šahom bavi ozbiljno.

 

– Da biste bili u formi, morate stalno da vežbate, da čitate, igrate, nastupate na turnirima. Želim da napredujem, a to znači da moram da učestvujem na turnirima, pobeđujem protivnike, poboljšavam rejting – kaže Teodora.

 

Danas nema razlike između muškog i ženskog šaha, odnosno kako Teodora kaže, nema muških i ženskih tabli.

 

– Mislim da danas manje žena igra šah nego što je to bilo ranije. Ranije se i mnogo više pisalo o šahistkinjama. Srbija je imala izuzetne šahistkinje. No, i danas ima onih, kao što sam i ja, kojima je šah postao deo života. Ja bez šaha ne mogu da zamislim dan – završava Teodora Racić.

 

teodora racić

 

Podeli članak
sinovoz
FAM