• Svetsko prvenstvo – pregled grupa „A“ i „B“

    Grupa „A“ – Loše izdanje domaćina turnira   Iako smatrana za jednu od najslabijih grupa, mečevi u grupi „A“ su ipak uspeli da donesu dovoljno uzbuđenja, pa se do samog kraja nije znalo koje će dve reprezentacije uspeti da se plasiraju u sledeći krug. Ovo je grupa kojom je i zvanično otvoreno Svetsko prvenstvo, te […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Svetsko prvenstvo – pregled grupa „A“ i „B“
    Grupa „A“ – Loše izdanje domaćina turnira

     

    Iako smatrana za jednu od najslabijih grupa, mečevi u grupi „A“ su ipak uspeli da donesu dovoljno uzbuđenja, pa se do samog kraja nije znalo koje će dve reprezentacije uspeti da se plasiraju u sledeći krug. Ovo je grupa kojom je i zvanično otvoreno Svetsko prvenstvo, te se i zbog toga na nju posebno gledalo. A u toj prvoj utakmici domaćin Katar je 20. novembra dočekao Ekvador na stadionu „Al Bajt“. Pred punim tribinama, domaćin se nadao da bi mogao doći do istorijskog trijumfa na svom prvom učešću na smotrama najboljih fudbalskih reprezentacija. Oni su bili možda i jedna od najvećih nepoznanica pre početka ovog prvenstva jer se nije znala jačina njihove reprezentacije odnosno uigranost pojedinaca koji igraju u istim klubovima.

     

    No, ova prva utakmica je razrešila mnoge dileme i pokazala da selekcija Katara možda ima kvalitet za azijska prvenstva, ali da je kvalitet fudbala na svetskim prvenstvima ipak daleko od njihovog. Ekvador je pobedio rezultatom 2:0, a dvostruki strelac bio je kapiten Ekvadora Ener Valensija, i to u 16. minutu iz penala, i u 31. minutu. Pre svega toga ekipi Ekvadora je poništen jedan pogodak i taj detalj je dosta analiziran, ali je bitno da on nije uticao na konačan rezultat ove utakmice. Ekvador je jednostavno bio bolji i prikazao je igru sa kojom su se mogli nadati prolasku u drugi krug.

     

    U drugoj utakmici prvog kola ove grupe, sledećeg dana su se sastali Senegal i Holandija. U prilično izjednačenoj utakmici gde su i Senegalci imali dosta toga da pokažu ipak su uspeli da pokleknu na kraju i izgube rezultatom 2:0. Strelci su bili mladi Gakpo u 84. minutu i Klasen u dubokoj nadoknadi sudijskog vremena.

     

    Dobru igru Senegalci su ponovili već u drugom kolu protiv reprezentacije domaćina, te su uspeli da ih pobede rezultatom 3:1. Strelci za Senegal su bili Dia u 41. minutu, Dejđu u 48. minutu i Dieng u 84. minutu, dok je istorijski, prvi gol za reprezentaciju Katara postigao Muntari u 78. minutu. Tako je barem na jedan trenutak probudio mogućnost kod mnogobrojnih navijača da bi Katar mogao doći i do prvih bodova na svetskim prvenstvima. No, to je ipak kratko trajalo i Senegal je zabeležio sigurnu pobedu. U drugom susretu drugog kola, Holandija i Ekvador su remizirali rezultatom 1:1. Holanđane je već u šestom minutu u vođstvo doveo Gakpo dok je izjednačujući gol za Ekvador postigao Valensija u 49. minutu što se mnogima u kladionicama i nije naročito dopalo.

     

    Senegal ipak prolazi dalje

     

    Pred poslednje kolo znalo se da će se Ekvador i Senegal boriti za prolaz dalje. Ekvadorcima je odgovarao i nerešen rezultat, ali su na kraju ipak slavili Senegalci rezultatom 2:1 golovima Sara u 44. minutu iz penala i Kulibalija u 70. minutu. Samo tri minuta ranije veliko slavlje i nadu da će proći dalje Ekvadorcima je pogotkom doneo Kaisedo, ali se ispostavilo da je to bilo kratkog daha.

     

    U drugoj utakmici trećeg kola, popularne „Lale“ su pobedile Katar rezultatom 2:0 golovima Gakpa i Frenkija de Jonga, i tako se sa prve pozicije plasirale u naredni krug dok su kao drugoplasirani prošli Senegalci.

     

    Grupa „B“ – Englezi i ostali

     

    U grupi „B“ su se nalazile selekcije engleskog govornog područja zajedno sa Iranom. Ova grupa je slovila za prilično izjednačenu uz jednog izrazitog favorita, a to je bila Engleska. Mečevi koje smo gledali su potvrdili ove prognoze, iako se posle prvog susreta u prvom kolu činilo da to možda i neće biti tako.

     

    Naime, u njemu je Engleska „do nogu“ potukla Iran rezultatom 6:2 golovima Sake u 43. i 62. minutu, Belingema u 35, Sterlinga u 45. minutu, Rašforda u 71. i Griliša u poslednjem minutu utakmice. Poraz Irana je ublažio Taremi u 65. minutu i u 13. minutu nadoknade utakmice, iz penala. Dominacija Engleza je bila i više nego vidljiva, ali je iznenadila nemoć Iranaca koji su posle ovoga gotovo bili otpisani sa prvenstva.

     

    U drugoj utakmici prvog kola sastale su se reprezentacije SAD i Velsa. Iako je povela golom Vee u 36. minutu i manje – više kontrolisala igru, reprezentacija SAD je uspela da ispusti pobedu. Vels je do boda došao preko Gareta Bejla iz penala, desetak minuta pre kraja utakmice, i tako najavio veliku borbu za drugo mesto u grupi u kojoj je, kao u nekoj slot igri, svako mogao da dobije protivnika u troboju za to mesto koje vodi dalje.

     

    Sledeće kolo koje je bilo na programu 25. novembra donelo je izuzetno zanimljive mečeve. Prvo je Iran posle velike borbe i truda uspeo da napravi iznenađenje, i rezultatom 2:0 savlada Vels. Najpre je Češmi zatresao mrežu Velšana u osmom minutu sudijske nadoknade da bi to isto pošlo za nogom i Rezajanu tri minuta kasnije, nakon čijeg pogotka je moglo da počne veliko slavlje. Ekipa Karlosa Keiroša je svima pokazala da je utakmica protiv Engleske bila samo jedan loš dan i da i te kako imaju šta da pokažu u Kataru.

     

    U drugoj utakmici drugog kola u ovoj grupi, ekipe Engleske i SAD su remizirale bez golova, te je treće kolo odlučivalo koja će se to reprezentacija pored gotovo sigurne Engleske plasirati u naredni krug takmičenja.

     

    SAD ipak bolji od Irana

     

    Treće kolo je bilo na programu 29. novembra, uz utakmice koje su se, kao i u ostalim grupama igrale u isto vreme, a Iranu je u meču protiv SAD-a bio dovoljan i bod za prolazak u drugi krug pod uslovom da Vels ne pobedi Englesku. No, ekipa Grega Berhaltera je u 90 minuta ipak uspela da bude bolja od Iranaca i da rezultatom 1:0 pobedi i plasira se u naredni krug sa druge pozicije. Jedini i pobedonosni gol je delo Kristijana Pulišića iz 38. minuta. Iran je jednostavno bio nemoćan da dođe makar i do boda, i videlo se da su im bile „teške noge“. To protiv prilično spremne reprezentacije SAD nije moglo da im donese ništa drugo do časnog poraza kao i mnogima koji su igrali na njih u klađenju uživo.

     

    U drugom susretu Vels je bio nemoćan protiv Engleske, te je izgubio rezultatom 3:0, a golove su postigli Foden i dva puta Rašford. Vels je tako prilično razočarao jer je pored jedva izvučenog boda protiv SAD-a doživeo dva poraza dok je Engleska prilično sigurnom igrom prošla u naredni krug kao prva u svojoj grupi.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport