• POSVETA NAŠIM LEGENDAMA: Branimir Brstina snimao film u Zrenjaninu (FOTO)

    Uskoro se očekuje premijera

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENjANIN – Te daleke 1956. godine dvanaestorica košarkaša iz Zrenjanina, iz Košarkaškog kluba Proleter, uspeli su da prekinu dominaciju prestoničkih klubova i prestižnu titulu državnog klupskog prvaka donesu u svoj grad, na stadion u Petefijevoj ulici.

    Branimir Brstina i Zoran Slavić na snimanju
    Branimir Brstina i Zoran Slavić na snimanju

    Jubilej, 60 godina od tog uspeha, biće obeležen i dokumentarnim filmom „Šampioni iz 1956“, čije je snimanje upravo završeno. Film je, po scenariju i režiji zrenjaninskog književnika Zorana Slavića, producirao „Digital style“ i Đula Feldeši. Narator je poznati glumac, rodom Zrenjaninac, Branimir Brstina.

    Za potrebe filma urađeni su intervjui sa preko 20 savremenika, novinara i sportskih radnika, među kojima je i Borislav Bora Stanković, legendarni košarkaš, a kasnije košarkaški funkcioner svetskog glasa.

    – Proleter je 1956. pored trijumfa u domaćem prvenstvu imao i velikih uspeha u međunarodnim utakmicama i turnirima, koji su bili preteče današnjih evropskih takmičenja. Prva petorka, uz još jednog igrača zrenjaninskog kluba, bila je i deo državne reprezentacije. Bili su to Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Ljubomir Katić, Dušan Radojčić, Milutin Minja i Feri Kurc. Veliki zrenjaninski košarkaš Vilmoš Loci je tih godina bio proglašen za najboljeg sportistu u Jugoslaviji, a do kraja karijere uspeo je da postigne još jedan rekord, postao je prvi sportista u državi koji je zabeležio preko 100 nastupa u dresu sa državnim grbom. Te 1956. u šampionskom timu igrali su još Laslo Rošival, Aleksandar Tornjanski, Jovan Kifer, Đura Bjelis, Branimir Lipovčić, Ante Šeparević, Pavle Skorobrin, Miroslav Mirosavljević i Lajoš Šifliš. Njihov trener bio je Miroslav Mire Putnik – podseća Zoran Slavić na činjenice koje su deo slavne sportske istorije grada, i koje film rasvetljava do detalja.

    Arhivska fotografija
    Arhivska fotografija

    I pored  rezultata i dostignuća, utisak je da se grad Zrenjanin nije dostojno odužio tim igračima, odnosno nije na pravi način obeležio značaj njihovih postignuća u danas elitnom kolektivnom sportu. Zbog toga je ovaj film i nastao, da bi u jubilarnoj godini evocirao uspomene na početke košarke u gradu na Begeju, koji su utrli put kasnijim slavnim imenima, od Dejana Bodigore pa nadalje.

    – Ovim filmom se i grad na neki način odužuje slavnim imenima ovdašnje košarke – kaže Slavić, uz napomenu da film treba da probudi interesovanje mladih na slavnu prošlost, da pošalje poruku da su pravi idoli tu, među nama, da ohrabri mlade za neke nove podvige, i da im predoči da su podvizi, uz veliki trud i zajedništvo, uvek mogući.

    U filmu je detaljno obrađena geneza košarkaškog sporta u Zrenjaninu, igrači, stadioni, publika kao i ukupan društveni kontekst grada u šezdesetim godinama prošlog veka. Posebno mesto u filmu posvećeno je čuvenoj utakmici Proleter – Crvena zvezda u septembru 1956. koja je bila uvod u skorašnji trijumf u prvenstvu zrenjaninskih košarka, nakon Zvezdine desetogodišnje dominacije.

    Svoj doprinos nastanku ovog dragocenog dokumentarno – umetničkog filma pored već pomenutih Slavića, Feldešija i Brstine, dali su i snimatelj Dušan Udicki i dizajner Branko Đukić.

    Šampionska postava
    Šampionska postava

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport