Sport Vesti Zrenjanin

Mladi trener Bojan Cvejić kroz džudo uči mališane pravim vrednostima

bojan cvejić

Bojan Cvejić danas je trener džudoa. Ima svoju sekciju, odnosno klub u Melencima, a planira da klub osnuje i u Zrenjaninu. Džudo je zavoleo na prvi pogled pre pune 23 godine.

 

– Nije mi džudo bio prvi izbor, prvo sam počeo da treniram karate. A onda sam se jednog dana, 2. septembra 1996. godine, vraćao sa treninga karatea, video sam kako neki mališani treniraju džudo i toliko mi se to dopalo, da sam se prebacio na džudo, i do danas ostao u tom sportu – priča Bojan Cvejić za portal zrenjaninski.com.

 

Već nakon nekoliko godina treniranja počele su da stižu medalje, a od 2004. godine i one najsjajnije, sa državnih prvenstava u džudou i sambou.

 

– Takmičio sam se više od deset godina i za to vreme osvojio sam pregršt medalja, uglavnom zlatnih, što klupskih što pojedinačnih. Jedno vreme takmičio sam se za beogradski Partizan. Bio sam i državni reprezentativac. Učestvovao sam na balkanskim i evropskim prvenstvima. Nažalost, takmičarsku karijeru završio sam pre vremena. Posle osvajanja vojvođanskog prvenstva 2012. godine, otkriven mi je tumor na sinusima. Bolest sam prebrodio, ali to je bio kraj moje takmičarske karijere. Odmah sam se prebacio na trenerski posao i otvorio sebi nove vidike. Završio sam Fakultet za sport, magistrirao i svoje znanje prenosim na najmlađe – priča Bojan.

 

bojan cvejić

 

Uloga trenera vrlo je važna

 

Ono što ga je privuklo džudou, pokušava da prenese i na mališane koji se odluče da treniraju ovaj sport.

 

– Mene je džudou privukla disciplina – koletivni trening a ipak individualni nastup. Kad ostaneš jedan na jedan sa protivnikom, sam odgovaraš za sve, ali tu je i podrška ekipe. To prenosim i mališanima. Jako je važno takmičenje, ali nije najvažnije. Važno je usvajanje zdravih navika, disciplina, poštovanje drugara u klubu, zdravo odrastanje… Ima puno druženja, putovanja, a onda naravno dolaze i uspesi – kaže Bojan.

 

Uloga trenera vrlo je važna.

 

– Ja sam i trener i psiholog i pedagog i prijatelj. Moj je zadatak da mališani zavole ovaj sport, da usvoje zdrave navike, a kada se maksimalno posvete, rezultati neće izostati. U tom procesu i uloga roditelja je jako važna – smatra Bojan.

 

Džudo je poslednjih nekoliko godina sport u usponu kako u svetu tako i kod nas.

 

– Čim stigne medalja sa velikih takmičenja, sport postaje popularniji. Tako je i sa džudoom. Moj cilj je da ovaj lep sport omasovljujem i dalje. Imam i kratkoročne i srednjoročne planove, ali najvažnije mi je da mališani sa kojima radim postanu zdravi i dobri ljudi – završava Bojan Cvejić.

 

bojan cvejić

 

Podeli članak
sinovoz
FAM