Sport Vesti Zrenjanin

Komemoracija povodom smrti rukometne legende Ivana Grubačkog

komemoracija ivan grubački

Komemoracija povodom smrti Ivana Gute Grubačkog, istaknutog zrenjaninskog rukometnog i sportskog radnika, održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće. Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice i prijatelji, predstavnici lokalne samouprave, Sportskog saveza grada Zrenjanina, Rukometnog saveza Srbije i Rukometnog kluba Proleter.

 

Gradonačelnik Simo Salapura je kazao da je Zrenjanin ostao bez čoveka kom je sport bio više od života.

 

– Bio je čovek koji je dane uz sport započinjao i završavao na sportskim borilištima. Sa Karađorđevog trga je krenuo u sportski svet, tu se uvek vraćao, i profesionalno i privatno. Zahvaljujući Guti i njegovoj energiji, koja je bila isključivo usmerena na ono što se dešava u Karađorđevom parku, ovaj deo našeg grada je postao sportski Olimp – poručio je Salapura.

 

On je podsetio da je Grubački doveo Proleter od prosečnog nižerazrednog kluba i četvrtog stepena ligaškog takmičenja do jednog od najboljih timova u jugoslovenskom rukometu.

 

– Znao je da u zemlji koja je obožavala rukomet i u koju su stigla najveća svetska odličja, nije dovoljno samo biti vredan ili talentovan, već se mora biti najbolji – istakao je Salapura i poručio da ga sportski Zrenjanin nikada neće zaboraviti.

 

 

Ivan Guta Grubački biće sahranjen na Novom groblju

 

Sportski radnik, novinar i publicista Miran Pantelić osvrnuo se na najznačajnije momente Gutine igračke i trenerske karijere i sportskog rada uopšte. Podsetio se na neke od najblistavijih trenutaka zrenjaninskog rukometa, ulaske u najviši jugoslovenski rang takmičenja, prvu vicešampionsku titulu i nezaboravne debitantske mečeve na evropskoj sceni. Govorio je o Gutinim aktivnostima na rekonstrukciji Gradskog stadiona, izgradnji Sportskog centra “Gradnulica”, potrebi da se grade novi sportski objekti u gradu.

 

Legendarni rukometaš Momir Rnić emotivno se oprostio se od svog sportskog učitelja i čoveka kog je kasnije nasledio na trenerskoj klupi, vodeći ekipu Proletera do finala Kupa evropskih šampiona. Rekao je da je često posećivao Gutu, posebno kada ga je savladala bolest, i da čak ni tada nije želeo da o bilo čemu drugom razgovara, osim o rukometu.

 

Ivan Guta Grubački biće sahranjen danas na Novom groblju u Zrenjaninu.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM