• JEDAN OD NAJPERSPEKTIVNIJIH ŠAHISTA

    Srednjoškolac Danilo Besedeš postao je FIDA majstor

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    danilo-besedesZRENJANIN – Danilo Besedeš, doskora član zrenjaninskog Proletera, a odnedavno Naftagasa iz Elemira, jedan je od najperspektivnijih mladih šahista u Srbiji. Prvim potezima naučio ga je tata.

    – Bilo mi je dosadno i gnjavio sam tatu, nauči me, nauči me… Odmah me je ova igra zainteresovala i praktično je igram od svoje 10 godine, što je za šah možda kasno, ali ja sam izgleda uspeo da nadoknadim – priča Danilo za portal „Zrenjaninski“, i dodaje: – Tata je isto naučio i brata Ivana, ali njega šah nije interesovao. Ivan je sad standardni prvotimac zrenjaninskog bejzbog i softbol kluba Bečkerek.

    Danilo je učenik IV razreda Zrenjaninske gimnazije i planira da upiše pravo.

    – Pravo i šah se jako dobro slažu i unapred se radujem, jer na fakultetu ima puno dobrih šahista, što znači da ću imati s kim da igram i vežbam – kaže Danilo. – Šah me određuje, ali nisam nikad hteo da to bude moja jedina odrednica. Interesuje me još mnogo toga, i kako imam šahovske, tako imam i životne planove.

    Jedan plan iz prošle godine Danilo je ostvario – postao je FIDA majstor.

    – Imam ih i za ovu godinu, ali ove me godine čeka upis na fakultet, pa će šah morati da trpi – priznaje naš sagovornik.

    Žao mu je što srpski šah više nije tako dobro pozicioniran u svetu kao što je to bilo nekad.

    – Šah zahteva jako mnogo ulaganja, a naša zemlja to ili nema ili ne raspoređuje dobro – govori Danilo. – Dobri treneri koštaju jako mnogo, kao i učešće na turnirima, putovanja…

    Najveći deo Danilovog dosadašnjeg bavljenja šahom finansirali su roditelji, a od jesenas on igra za elemirski šahovski klub, pa može malo i sam da finansira troškove.

    danilo-besedes

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport