• ĐORĐE SALAPURA: Karatista koji u svom vlasništvu ima oko 200 medalja

    Takmičar Karate kluba Zrenjanin Đorđe Salapura najbolji je zrenjaninski karatista u ovom trenutku. Vlasnik je blizu 200 medalja koje je osvojio na raznim takmičenjima i uzrasnim kategorijama.   Đorđe je rođen 26. juna 1998, a karateom je počeo da se bavi sa svojih šest godina. Na odluku da se posveti ovom borilačkom sportu uticala je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ĐORĐE SALAPURA: Karatista koji u svom vlasništvu ima oko 200 medalja

    Takmičar Karate kluba Zrenjanin Đorđe Salapura najbolji je zrenjaninski karatista u ovom trenutku. Vlasnik je blizu 200 medalja koje je osvojio na raznim takmičenjima i uzrasnim kategorijama.

     

    Đorđe je rođen 26. juna 1998, a karateom je počeo da se bavi sa svojih šest godina. Na odluku da se posveti ovom borilačkom sportu uticala je njegova sestra, koja se takođe u to vreme bavila karateom, ali je nedugo zatim odustala. Đorđe se, međutim, maksimalno posvetio treninzima i, evo, već punih petnaest godina je uspešan karatista. Važnu ulogu u svemu tome imao je i njegov stric Simo Salapura, iza kog je takođe jedna uspešna sportska karijera, upravo u karateu.

     

    – Karate je bio moj prvi izbor, ali ne i jedini. Jedan period sam trenirao i fudbal u Banatu, kasnije i košarku u KK Uno Grande. Sve to paralelno sa karateom. Iako mi je otac bio košarkaš, imam i koš ispred kuće i volim da igram košarku, nije me to dugo držalo. Shvatio sam da je karate ono što najviše volim – priča Đorđe Salapura za portal zrenjaninski.com.

     

    Karateu ga je privuklo to što je u pitanju jedan od motorički komplikovanijih sportova. A potreban je i dobar intelekt da bi se neko njime bavio.

     

    – Karate je 70 podsto glava, a ostatak fizikalije. Možeš fizički da budeš spreman koliko god hoćeš, ali ako se naspram tebe nađe neko malo pametniji, džaba sve – objašnjava naš mladi sagovornik.

     

    đorđe salapura
    Foto: Zoran Bogaroški

     

    Ove godine Đorđe Salapura je postao prvak Srbije

     

    Celu dosadašnju karijeru Đorđe je proveo u jednom klubu – Karate klubu Zrenjanin, koji se nekada zvao Dijamant. Dvaput je, zahvaljujući dvojnoj registraciji, nastupao i za Karate klub Dinamo iz Pančeva u seniorskoj ligi Srbije.

     

    Iako je mlad, iza njega je bogata karijera. Kao kadet, 2013. je bio vicešampion Evrope, a godinu dana kasnije je osvojio treće mesto na evropskom prvenstvu. Sa 17 godina je 2016, u seniorskoj konkurenciji, bio vicešampion Srbije. Ove godine je postao prvak Srbije u kategoriji seniora, što je bio i veliki uspeh za Karate klub Zrenjanin. Usledio je poziv za reprezentaciju Srbije koja je učestvovala na evropskom prvenstvu u Španiji i koja je osvojila srebrnu medalju.

     

    Na pitanje koliko ukupno medalja ima u svojoj riznici, Đorđe Salapura odgovara kroz osmeh:

     

    – Bojao sam se tog pitanja. Imam ih blizu 200. Medalje su na sve strane, neke su kod kuće. Tata je u mojoj sobi napravio komodicu, ali ne može više tu da ih stane. Dvadesetak medalja mi je i u stanu u Beogradu, gde trenutno živim zbog obaveza na fakultetu – ističe Đorđe, koji inače studira za fizioterapeuta na Visokoj zdravstvenoj školi u Zemunu i koji zbog studija trenutno trenira u karate klubovima Partizan i Dinamo.

     

    Kada vrati film unazad, naš sagovornik kaže da mu je karate daleko više doneo, nego što mu je oduzeo.

     

    – Oduzeo mi je nekoliko ekskurzija sa društvom u tinejdžerskim danima, nekoliko izlazaka… Ali, ne žalim zbog toga, jer sam puno više dobio. Puno prijatelja, puno putovanja, razvio sam se kao ličnost kroz sport… – zaključuje sjajni zrenjaninski karatista Đorđe Salapura.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport