• DARKO KOVAČEVIĆ: Za Zrenjanin me vežu lepe uspomene

    Legendarni srpski fudbaler, nekadašnji igrač Proletera, Crvene zvezde, Real Sosijedada, Juventusa i Olimpijakosa, i bivši reprezentativac naše zemlje, Darko Kovačević, vreme koje trenutno provodi u Srbiji koristi da prati utakmice na ovdašnjoj fudbalskoj sceni. Pratio je polufinale Kupa Srbije u kojem su nastupili Partizan i Crvena zvezda, a sa tribina će gledati i finalni meč […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    DARKO KOVAČEVIĆ: Za Zrenjanin me vežu lepe uspomene

    Legendarni srpski fudbaler, nekadašnji igrač Proletera, Crvene zvezde, Real Sosijedada, Juventusa i Olimpijakosa, i bivši reprezentativac naše zemlje, Darko Kovačević, vreme koje trenutno provodi u Srbiji koristi da prati utakmice na ovdašnjoj fudbalskoj sceni. Pratio je polufinale Kupa Srbije u kojem su nastupili Partizan i Crvena zvezda, a sa tribina će gledati i finalni meč između Partizana i Vojvodine. U iščekivanju ovog susreta, Darko boravi u Zrenjaninu, odakle je ponikao, noseći dres Proletera, a odakle je rodom i njegova supruga Danijela.

     

    Sa ovim vrhunskim sportistom razgovarali smo u kafeu Piccolo, u naselju Lesnina. Odmah na početku razgovora za portal zrenjaninski.com pitali smo ga kakve uspomene i emocije u njemu budi Zrenjanin.

     

    – Lepe uspomene me vežu za Zrenjanin. Ovde sam ponikao. Kao mlad sam došao u Proleter, sa 17 godina, i taj klub je od mene napravio igrača i otvorio mi put ka Evropi i svetu, kako bih postao vrhunski sportista. Uvek se rado vraćam u ovaj grad. Voleo bih da se jednog dana vrati i Proleter. On je u staroj Jugoslaviji bio brend. Iz njega je poteklo mnogo velikih igrača, kao što su Govedarica, braća Ivić, Vukić, Bošković, ja… Proleter je uvek bio rasadnik talenata. Grad poput Zrenjanina zaslužuje da ima superligaša – ističe Darko Kovačević.

     

    Vreme u Zrenjaninu iskoristi i da se druži sa prijateljima koje dugo poznaje. A boravak u Srbiji koristi i da uživo odgleda utakmice. Prati našu ligu, jer mu je, kako ističe, fudbal u krvi.

     

    darko kovačević
    Foto: Zoran Bogaroški

     

    Da što više domaćih klubova nastupa na međunarodnoj sceni

     

    Po njegovom mišljenju, klubovi u Srbiji u svakom slučaju napreduju. On podseća da Crvena zvezda poslednjih godina nastupa u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Nada se da će to biti slučaj i sa drugim klubovima.

     

    – Iskreno bih voleo da što više domaćih klubova nastupa na međunarodnoj sceni. Voleo bih da sutra to budu Vojvodina, Čukarički ili neki drugi klub. Mislim da Crvena zvezda, uz Dejana Stankovića kao trenera, i sa mladim momcima iz omladinskog pogona, ima priliku da i narednih godina bude prisutna na međunarodnoj sceni. Potrebno je vreme da igrači steknu iskustvo i da se napravi dobra ekipa, što Zvezda u suštini i jeste – kaže Kovačević.

     

    darko kovačević
    Foto: Zoran Bogaroški

     

    Svi moramo da budemo uz reprezentaciju

     

    Osim klupskog fudbala, Darko prati dešavanja i u reprezentaciji, a jedno vreme je i aktivno bio uključen u tu priču, s obzirom na to da je godinu dana bio sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije. Imao je priliku da se pobliže upozna sa radom saveza.

     

    – FSS funkcioniše odlično. Međutim, uvek nas je pratila priča o tome kako imamo pojedinačno sjajna fudbalska imena, a da kao tim nešto ne štima. To nas je pratilo i kada sam ja igrao za reprezentaciju i kada smo možda imali i bolju generaciju od ove. I 1998. i 2000. smo imali generaciju koja je mogla da uradi nešto na evropskom i svetskom prvenstvu, da budemo među pet zemalja u Evropi i svetu – navodi Kovačević.

     

    Kako ističe, i sada imamo kvalitet, iako će biti jako teško protiv Norvežana.

     

    – Mislim da selektor Ljubiša Tumbaković treba da napravi tim u kojem će nastupiti igrači u najboljoj formi. Ne da igraju imena, već oni koji mogu da pruže najviše na terenu u datom momentu. Takođe, svi moramo da budemo ujedinjeni, a tu mislim i na javnost i na medije, i da podržimo ove mlade momke i našu reprezentaciju. Posle neka dođu analize i kritike, ali u ovom trenutku je potrebno da budemo jedinstveni – ocenjuje Kovačević.

     

    darko kovačević
    Foto: Zoran Bogaroški

     

    Darko Kovačević: Grci su naš bratski narod

     

    On prati dešavanja i u inostranim klubovima u kojima je nastupao. Posebno je vezan za Olimpijakos, s obzirom na to da sa porodicom i živi u Atini. Čuje se i sa bivšim saigračima, povremeno sa Markom Julijanom, jer mu je bio i cimer, sa Paolom Monterom i Huanom Gomezom takođe. Fudbal ih uvek spoji i kada se vide lepo se ispričaju i prisete nekih momenata iz prošlosti.

     

    – U kontaktu sam sa igračima i upravama Real Sosijedada i Juventusa. I oni se uvek prisete mene. To su vrhunski klubovi koji igraju u vrhunskim ligama. Svi klubovi će sigurno snositi neke posledice posle pandemije koronavirusa, ali se nadam da će se posle određenog perioda, recimo za pola godine, sve vratiti u normalu. A kada je reč o Olimpijakosu, sa njim imam familijaran odnos. Nikada neću zaboraviti podršku grčkog naroda koju mi je pružio kada sam imao zdravstvenih problema. Grci su naš bratski narod. Uvek ću pamtiti i ono što je predsednik Olimpijakosa Evangelis Marinakis učinio za mene. Zato sam uvek tu za klub i pri klubu – navodi Kovačević, koji je jedno vreme radio i kao sportski direktor i šef skauta u Olimpijakosu.

     

    Uz njegovo posredovanje, u pirejski klub su došli i neki mladi i talentovani igrači iz Srbije.

     

    – Tamo su došli Lazar Ranđelović iz niškog Radničkog, Nikola Čumić, koji će u Olimpijakosu pokazati koliko je veliki igrač, kao i Svetozar Marković. To su mladi biseri, a Lazar je već pokazao da je reč o velikom talentu i dobrom igraču  – zaključuje Darko Kovačević.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport